Utrecht verwelkomt vis met vernieuwde visdeurbel

Foto: gemeente Utrecht

Met de lente in het vooruitzicht opent Utrecht de Weerdsluis weer voor migrerende vissen. De visdeurbel gaat weer aan en alle Utrechters wordt gevraagd om de vissen te helpen in hun tocht door onze grachten, naar de Kromme Rijn. Vrijdag 25 februari openen wethouder Lot van Hooijdonk en waterschapsbestuurders Bert de Groot (HDSR) en Sander Mager (AGV) samen de deurbel.

Dit jaar hangt de visdeurbel op een iets andere plek, waar de gemeente verwacht dat er meer vissen te zien zijn. Op de website is ook te zien wanneer de sluis voor het laatst geopend is en hoeveel mensen er op dat moment de livestream volgen. Daarnaast is de livestream dit jaar beschikbaar via YouTube. Ook nieuw dit jaar is de visdeurbelbingo. Bingokaarten kun je meenemen bij de Weerdsluis of vinden op de website www.visdeurbel.nl.
Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen namelijk het water gezond en schoon te houden. De waterschappen en gemeente werken daarom aan het verbeteren van de onderwaternatuur en het verbinden van vismigratieroutes. Veel vissen, zoals de baars, winde en brasem, zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht naar de Kromme Rijn, om zich daar voort te planten. Dwars door Utrecht dus. Soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Dat komt omdat de sluisdeuren in het voorjaar niet vaak open gaan omdat er nog weinig pleziervaart is. Daar heeft de gemeente iets op bedacht: de visdeurbel. Onder water bij de Weerdsluis hangt in het voorjaar weer een camera.
Van eind februari tot en eind mei zijn de beelden live te zien. Zijn er vissen in beeld die wachten voor de sluis? Druk dan op de digitale deurbel. De sluiswachter krijgt dan een seintje en opent de sluis. Vorig jaar keken 440.000 mensen naar de livestream en is er meer dan 100.000 keer op de visdeurbel gedrukt.
De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Die organisaties zorgen voor het beheer van het water in de Vecht, Kromme rijn en de Utrechtse grachten. De visdeurbel is te zien op www.visdeurbel.nl.

Lees ook:

Utrecht krijgt eerste visdeurbel ter wereld

Visdeurbel ruim 100.000 keer ingedrukt

Cookieinstellingen