Utrecht Natuurlijk organiseert Bodemdierendagen

Foto: Utrecht Natuurlijk

De zesde editie van de Bodemdierendagen is van start gegaan en duurt nog tot en met 7 oktober. Met deze dagen wordt extra aandacht gevraagd voor deze belangrijke dieren die nauwelijks opvallen omdat ze grotendeels onder de grond actief zijn.

Met de les Buitengewone bodemdieren, die tot aan de herfstvakantie draait op de locaties van Utrecht Natuurlijk, gaan leerlingen van groep 3-4 van basisscholen uit de stad op zoek naar de nuttige dieren. Niet alleen gaan ze buiten op zoek naar zo veel mogelijk verschillende dieren ook ontdekken ze dat deze dieren een belangrijke rol hebben bij de vertering van allerlei plantaardig en dierlijk ‘afval’ zodat dit opgenomen kan worden in de voedselkringloop. Ook ontdekken ze waarom het frietbakje en ander plasticafval niet opgeruimd kan worden door deze buitengewone dieren.
Meedoen kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Geef je waarneming online door. Om het zoeken nog makkelijker te maken, is er een handig scoreformulier dat je kunt uitprinten en mee naar buiten nemen. Gebruik de zoekkaart om het verschil tussen de soorten te herkennen. De Bodemdierendagen zijn jaarlijks rond Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar kun je je waarnemingen doorgeven. Die worden gebruikt in het vervolgonderzoek.
Dit jaar is het thema van de Bodemdierendagen: Klein maar groots! Want bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de bodem en daarmee voor de gehele natuur. Door gangen te graven, zorgen ze dat zuurstof en water kunnen doordringen en dat planten kunnen wortelen. Door resten van dode planten en dieren af te breken, recyclen ze de bouwstenen van het leven. Daarbij hebben ze allemaal hun eigen rol. Dat geldt ook voor de TinyTen die we zoeken tijdens de Bodemdierendagen!

Cookieinstellingen