50 agenten versterken eenheid Midden-Nederland

Foto: politie

De eenheid Midden-Nederland is 50 nieuwe collega’s rijker. Zij hadden gisteren hun officiële beëdiging. In deze ceremonie beloven de studenten dat zij hun werk betrouwbaar en integer zullen doen.

Voeten strak naast elkaar, sommigen met hun hand omhoog in de lucht, recht tegenover de politiechef.  Zo wordt de eed of belofte afgelegd door iedere nieuwe werknemer van de politie. Een bijzonder moment, dat het best vergeleken kan worden met een diploma-uitreiking of sleuteloverdracht. Voor het eerst sinds lange tijd konden ook weer een aantal vrienden en familieleden de ceremonie bezoeken. Eerder was dit door de coronamaatregelen niet mogelijk. Maar gisteren konden zij, verspreid over de zaal, de
Politiechef Martin Sitalsing heet de studenten en bezoekers welkom. Daarnaast vertelt hij waar de Nederlandse politie voor staat. ‘Als Nederlandse politie hebben we een unieke rol. We zijn namelijk echt een politie die midden in de samenleving en tussen de mensen staat. Dat betekent dat we er voor iedereen zijn, ongeacht afkomst of overtuiging. Daarbij gaan we altijd eerst het gesprek aan om te zorgen dat de situatie onder controle komt. Dat gesprek is ons sterkste wapen. ’
Tijdens de beëdiging wordt ook stil gestaan bij de missie van de politie: waakzaam en dienstbaar. Dat gaat verder dan alleen het werk, het is iets dat ook in je moet zitten als persoon – er staan als mensen je nodig hebben. Dat komt met verwachtingen en verantwoordelijkheden. Dat blijkt ook tijdens de ceremonie, waar uitgebreid gesproken wordt over het geweldsmonopolie en het omgaan met vertrouwelijke gegevens.
Midden-Nederland
De nieuwe collega’s gaan werken  in de eenheid Midden-Nederland. Verspreid over de Gooi- en Vechtstreek, provincie Utrecht en Flevoland versterken ze diverse  basisteams tijdens hun opleiding. ‘Deze eenheid heeft heel divers politiewerk te bieden’ vertelt Sitalsing. ‘We hebben grote steden en het mediapark, maar ook uitgestrekte gebieden. Dat brengt allemaal verschillende soorten hulpvragen met zich mee. Van grote drugsonderzoeken tot cybercrime en demonstraties tot mensenhandel, allemaal thema’s waar we dagelijks mee te maken krijgen’.
De nieuwe collega’s zijn meer dan welkom in de eenheid. Naast een grote uitstroom, is ook de nieuwe lichting erg gewenst om de kwaliteiten die zij meebrengen. ‘Bijvoorbeeld op het gebied van digitale criminaliteit. De huidige maatschappij is zo technisch dat de studenten daar al op getraind worden. Dat zijn thema’s waarin de opleiding er vroeger toch anders uitzag’.

Cookieinstellingen