Grote daling auto-inbraken in Utrecht

Foto: independer

Afgelopen jaar werd in de provincie Utrecht 14,8 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging dit om een verschil van 1245 auto’s. In de gemeente Utrecht vond de grootste daling plaats hier werd 888 keer minder ingebroken. Landelijk was er ook een daling te zien, maar deze was minder sterk: namelijk op 6,7 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata. 

In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien. Alleen in Limburg (-22,3 procent), Groningen (-21,6 procent), Flevoland (-19,5 procent) en Friesland (-19 procent) was er een grotere daling te zien dan in Utrecht. 
In Zeeland vond daarentegen de grootste stijging plaats, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. Ook in Drenthe (30,5 procent) en Zuid-Holland (1,5 procent) stegen het aantal auto-inbraken ten opzichte van 2019.
In 18 Utrechtse gemeenten vond afgelopen jaar een daling in het aantal auto-inbraken plaats en in 8 een stijging. In de gemeente Utrecht vond de grootste daling plaats: hier werd 888 keer minder ingebroken. In de gemeente Woerden was juist de grootste stijging: hier waren 75 meer inbraken dan in 2019. Ook in Veenendaal (+52) en Ijsselstijn (+51) waren aanzienlijk meer inbraken te zien.
De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. 
Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019. 
Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Cookieinstellingen