250 tot 300 jongeren namen deel aan rellen in Kanaleneiland

Foto: Politie

De politie was donderdagavond al op de hoogte dat er vrijdagavond rellen zouden uitbreken in Utrecht. Dat bleek uit berichten die circuleerden op social media waarin werd opgeroepen op vrijdagavond te komen ‘rellen’ in Utrecht. Zo’n 250 tot 300 jongeren namen deel aan de rellen. Dat schrijft locoburgemeester Lot van Hooijdonk vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

De politie beschikte over informatie dat de groep specifiek uit was op een confrontatie met de politie. Hierbij werden de wijken Kanaleneiland, Hoograven en Overvecht genoemd. De inzet van de driehoek van locoburgemeester, politie en officier van justitie was gericht op het voorkomen van openbare ordeverstoringen en daarbij de overlast voor bewoners in de buurt zoveel mogelijk beperken. Daarbij was het doel om een gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politie, zolang de veiligheid in de buurt niet in het geding was, te voorkomen. Dit hield in dat de de politie in eerste instantie terughoudend zou optreden tegen vernielingen omdat deze waarschijnlijk het doel hadden om de politie uit de tent te lokken.
Dit betekende niet dat deze personen vrijuit zouden gaan, aldus Van Hooijdonk. Op basis van de beschikbare beelden en informatie vindt identificatie en opsporing achteraf plaats, wat kan leiden tot aanhoudingen en vervolging. Tegen excessen werd direct en zichtbaar opgetreden, ook als dit tot verdere escalatie zou leiden.
Vrijdagavond verzamelden een groep van ongeveer 250 tot 300 jongeren zich bij winkelcentrum Rijnbaan Kanaleneiland. Ze staken vuurwerk af en richtte vernielingen aan, waaronder een bushokje en een openbare-ordecamera. Ook werd een auto in brand gestoken. Toen de overlast en onrust aanhield, is opgetreden tegen de toen nog resterende aanwezigen. Uiteindelijk zijn er 18 personen aangehouden waarna de rust terugkeerde. Mogelijk vinden er vandaag nog verdere aanhoudingen plaats.
Volgens Van Hooijdonk heeft er geen grootschalige confrontatie tussen relschoppers en politie plaats gevonden. Tegelijkertijd is voor omwonenden de avond en nacht onrustig en met overlast verlopen.

Cookieinstellingen