Celstraffen geëist voor ramkraak bij Coolblue Utrecht

Foto: Mario Gibbels

Een 22-jarige man uit Utrecht heeft zich gisteren voor de rechter moeten verantwoorden voor de ramkraak in juli vorig jaar op de vestiging van de Coolblue aan het Europaplein in Utrecht. Het Openbaar Ministerie eiste tegen hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van veertien maanden.

Bij de ramkraak op 12 juli 2019, waarbij in ieder geval drie mannen betrokken waren, werd de glazen pui van de elektronicawinkel met een gestolen zwarte Audi geramd. De politie was zeer snel ter plaatste en wist twee van de drie mannen, die op scooters vluchtten, na een achtervolging in te rekenen. In de tas die ze bij zich hadden, werden spullen gevonden die bij de Coolblue waren gestolen. De derde verdachte werd kort daarna ook aangehouden.
Onderzoek heeft bewijs opgeleverd dat de 22-jarige en 17-jarige verdachten de ramkraak daadwerkelijk pleegden en dat de 20-jarige de auto waarmee de ramkraak is gepleegd, heeft gestolen en geleverd aan de medeverdachten. De 22-jarige verdachte, die de auto vermoedelijk bestuurde tijdens de ramkraak, is daarnaast ten laste gelegd dat hij in de nacht voor de ramkraak een vrachtauto van zijn werkgever in Vianen heeft gestolen. Weliswaar staat het hem vrij de auto mee te nemen, maar alleen voor werkzaamheden en niet voor privé doeleinden. Over deze vrachtauto, die geparkeerd stond in de wijk Lunetten, kwam voor de ramkraak een melding binnen. Omwonenden hadden een vreemde lucht geroken, de mannen gehoord – het was circa vier uur ’s nachts – en de scooters horen wegrijden.
Ook bleek uit het onderzoek dat de jongste verdachte een dag voor de ramkraak diverse gereedschappen bij een bouwmarkt had gekocht, zoals een breekijzer, betonscharen, een voorhamer en hoofdlampjes. Deze hoofdlampjes zijn te zien bij de verdachten op de beelden van de ramkraak, en er is verpakkingsmateriaal van hetzelfde soort hoofdlampjes gevonden in de vrachtauto met daarop vingerafdrukken van een van de verdachten. Tenslotte heeft het onderzoek naar de aangetroffen telefoons ook bewijs opgeleverd zoals de aanwezigheid bij de geparkeerde vrachtauto in Lunetten en een raptekst die overeenkomt met de toedracht van de ramkraak.
Op basis van dit alles komt de officier van justitie tot wettig en overtuigend bewijs jegens deze verdachte. Omdat de verdachte heeft aangegeven niet mee te willen werken met bijzondere voorwaarden omdat hij na zijn straf aan het werk wil, eiste ze uitsluitend een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en wel van veertien maanden tegen deze verdachte. De zaak tegen de minderjarige medeverdachte is vanmiddag achter gesloten deuren behandeld. Tegen deze 17-jarige verdachte is 178 dagen jeugddetentie geëist waarvan 150 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Met als bijzondere voorwaarden toezicht door jeugdreclassering, een taakstraf van honderd uur waaronder ook een leerstraf, een contactverbod met de medeverdachten en Intensieve Trajectbegeleiding. De zaak tegen de 20-jarige medeverdachte is aangehouden. Hij is ziek maar wil wel een verklaring afleggen tegenover de rechters. Wanneer deze zaak zal worden behandeld, is nog niet bepaald.
Op 12 december vond er bij hetzelfde filiaal van de Coolblue een plofkraak plaats. Deze zaak is nog niet opgelost.

Cookieinstellingen