Utrechtse man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk bij Leusden

Foto: politie

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 22-jarige man uit Utrecht veroordeeld voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk; bijna twee jaar geleden op de A28 bij Leusden. De verdachte vluchtte na een stopteken van de politie en botste uiteindelijk op de auto van een vrouw. Die raakte hierbij (zwaar)gewond. Direct na het ongeluk vluchtte de verdachte weg voor de politie. De man is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf op van 180 uur en een deels voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

De man reed op 16 december 2016 op de A28 richting Amersfoort. Toen hij een stopteken van de politie kreeg, ging hij er met hoge snelheid vandoor. Dit gingĀ  gepaard met zeer onvoorzichtig rijgedrag en resulteerde uiteindelijk in een ernstig ongeluk. De verdachte botste op een andere auto waarin een vrouw zat. Zij raakte hierbij (zwaar)gewond. In plaats van haar te helpen, besloot de verdachte opnieuw te vluchten voor de politie. Hij heeft het slachtoffer hiermee aan haar lot overgelaten, terwijl ze bekneld in haar auto zat.
De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk en een rijontzegging. In zaken waarbij sprake is van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk, als gevolg van zeer hoge mate van schuld, is een gevangenisstraf van 2 maanden het uitgangspunt. De rechtbank wijkt in deze zaak af van het uitgangspunt, maar ook van de eis van de officier van justitie. Een deels voorwaardelijke taakstraf is volgens de rechtbank niet genoeg. Gelet op de ernst van de zaak legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee maanden en een taakstraf van 180 uur. Ook om de verdachte ervan te weerhouden nogmaals een soortgelijk feit te plegen. Het feit dat de zaak laat is aangebracht op zitting en de behandeling van de zaak vervolgens meerdere keren is uitgesteld, waardoor de zogenoemde redelijke termijn is overschreden, ziet de rechtbank als strafverminderend. Ook speelt de houding van de verdachte tijdens de zitting een rol. Hij heeft spijt betuigd en ziet in wat de gevolgen zijn van zijn gedrag.

Cookieinstellingen