OM en politie hebben twijfels over schoon en veilig Nieuwe Zandpad

Foto: Gemeente Utrecht

Het OM en de politie zijn er niet gerust op dat er in de huidige omstandigheden een schoon en veilig Nieuwe Zandpad te realiseren is. Dat laten de politie en het OM weten in een gezamenlijke reactie op de plannen voor het Nieuwe Zandpad zoals die in juni aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd.

De politie en het OM wijzen erop dat de prostitutie vormen van ‘ondermijnende criminaliteit’ aantrekt, zoals mensenhandel, drugshandel en witwaspraktijken. Een probleem daarbij is dat de registratie van de sekswerkers bij de gemeentelijke overheid vanwege de beslissingen van de Autoriteit Persoonsgegevens en diverse gerechtelijke instanties nu niet mogelijk is. Het uitwisselen van informatie over sekswerkers en het vroegtijdig herkennen en signaleren van van mensenhandel wordt daardoor volgens de politie en het OM moeilijk. De politie en het OM adviseren daarom om niet te starten met het Nieuwe Zandpad als een registratieplicht en informatiedeling niet mogelijk is.
Verder wijzen de politie en het OM erop dat 20 procent van de werkruimten van het Nieuwe Zandpad verhuurd mag worden ten behoeve van werving via internet. Volgens de politie en het OM is de ‘omloopsnelheid’ van sekswerkers op het Nieuwe Zandpad in deze setting hoog. Terwijl de tijd om met deze sekswerkers in contact te komen en hen te kennen beperkt is.
De problematische situatie op het oude Zandpad heeft volgens de politie en het OM aangetoond dat zelfs bij een ‘adequaat informatieproces’, een sluitend proces van toezicht en handhaving en tijdig interveniëren met bestuurlijke en/of strafrechtelijke maatregelen er aanzienlijke misstanden zijn ontstaan.
Gezien de gesignaleerde problemen met de informatiedeling verwachten de politie en het OM dat het veel capaciteit zal vergen om een schone en veilige prostitutiezone na te streven.
Tot slot spreken de politie en het OM hun zorg uit over het ontbreken van een nachtsluiting op het Zandpad. De overlast en incidenten in de nachtelijke uren, de aantrekkingskracht van Utrecht vanwege de sluiting in andere steden en het feit dat de lange werkshifts hierdoor in stand gehouden worden zijn volgens de politie en het OM voldoende reden om een nachtsluiting in te stellen.

Cookieinstellingen