3,5 jaar celstraf geëist voor dodelijk ongeval op de Uithof

Foto: de rechtspraak

De bestuurder van een auto die in september 2016 in Utrecht een ernstig verkeersongeval veroorzaakte waarbij twee mensen kwamen te overlijden, hoorde gisteren een gevangenisstraf van 3,5 jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vier jaar tegen zich eisen. De man reed die avond met hoge snelheid door rood licht, botste tegen een lijnbus en kwam met een klap tot stilstand tegen een mast van een verkeerslicht. Hij was onder invloed van alcohol en THC. Hij raakte zelf ernstig gewond; de beide inzittenden van de auto kwamen te overlijden.

Het incident vond plaats in de Uithof, op de hoek van de Padualaan en de Sorbonnelaan. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte zowel alcohol als THC in zijn bloed had in zo’n hoeveelheid dat zijn rijvaardigheid negatief was beïnvloed. De verkeerslichten werkten normaal en de bus reed niet te hard door wit licht. De remmen en de stuurinrichting van de auto waar de verdachte in reed werkten goed. De auto reed tussen de 79 en 98 km/uur waar 50 km/uur is toegestaan.
De buschauffeur en passagiers in de bus hebben verklaard dat de auto er opeens was en heel hard reed. De buschauffeur remde heel hard waardoor passagiers vielen. De auto raakte de bus aan de voorzijde en klapte daarna tegen de paal. De auto lag verwrongen om de paal heen. De man die achterin zat, de neef van de verdachte, werd uit de auto geslingerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan inwendig letsel. De andere inzittende overleed ter plaatse vrij kort na het ongeluk. Ze waren 22 en 26 jaar oud.
De 39-jarige verdachte ontkende te hard te hebben gereden. Hij zou niet door rood hebben gereden, de bus reed veel te snel en zou hem hebben geramd. Hij had wel wat cannabis en alcohol in zijn bloed maar daar merkte hij niets van. Dit alles wordt weerlegd door het onderzoek. De officier van justitie vond dan ook dat hij een zeer onvoorzichtig had gereden en een hoge mate van schuld had aan het ongeval. Ze hekelde zijn minachtende houding: nooit heeft hij enig medeleven getoond naar de familieleden van zijn overleden neef en vriend. Bovendien is hij eerder veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet en voor rijden onder invloed. Alles overwegende eiste de officier een gevangenisstraf van 42 maanden en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Dit alles geheel onvoorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cookieinstellingen