Opening Nationaal Politielab AI bij Universiteit Utrecht

Foto: Wikimedia

De politie, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam gaan samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie in het Nationaal Politielab AI. Het lab is dé plek waar jonge wetenschappers de komende jaren onderzoek doen naar manieren waarop kunstmatige intelligentie politiewerk kan ondersteunen. De opening vindt plaats in de nieuwe politiekamer van de Universiteit Utrecht op 16 januari.

Online aangiftes automatisch verwerken en uren aan beeldmateriaal binnen enkele seconden analyseren: dit zijn twee voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie bij de politie. Met de meerjarige samenwerking in het Nationaal Politielab AI verzekert de politie zich in de toekomst van state-of-the-art technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie. “Kunstmatige intelligentie vergroot onze operationele slagkracht”, aldus Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime. “De toename van de hoeveelheid data binnen de samenleving en snelheid van technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op politiewerk. Met deze samenwerking halen we de kennis in huis die nodig is om daar antwoord op te geven.”
De betrokken wetenschappers richten zich op toepassingen van kunstmatige intelligentie die tijdrovend politiewerk automatiseren en moeilijke taken ondersteunen. “Zo zijn we in Utrecht bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een chatbot die in gesprek gaat met mensen die online een aangifte doen”, legt Floris Bex, lid van de wetenschappelijke directie van het Nationaal Politielab AI, uit. “De chatbot weet straks precies welke vragen er gesteld moeten worden om de aangifte succesvol af te handelen.”
Aan de Universiteit van Amsterdam ligt de focus op het vinden van relevante informatie in grote hoeveelheden data. Computerprogramma’s zijn immers veel beter in het herkennen van onderliggende patronen dan mensen. “Zo hoeven rechercheurs straks niet meer uren aan beeldmateriaal te bekijken op zoek naar belastende bewijzen”, voegt Bex daaraan toe. “Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen we straks snel en gericht op zoek. Het is prachtig om te zien dat het onderzoek dat wij doen direct wordt toegepast in de politiepraktijk.”
In totaal starten voorlopig vier onderzoekers aan de Universiteit Utrecht met hun onderzoek. Aan de Universiteit van Amsterdam zijn inmiddels drie promovendi begonnen. Alle kandidaten hebben een wetenschappelijke achtergrond op het gebied van kunstmatige intelligentie, en de meesten zijn in dienst bij de politie.
Het Nationaal Politielab AI is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Het ICAI is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van kunstmatige intelligentie. Kijk voor meer informatie op www.icai.ai en www.icai.ai/police-lab-ai/.

Cookieinstellingen