Supportersrellen in aanloop naar wedstrijd FC Utrecht – ADO Den Haag

Foto: CC0 Public Domain

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 april hebben zich rellen voorgedaan met supporters van FC Utrecht, ADO Den Haag en Feynoord. De politie heeft enkele tientallen relschoppers aangehouden en de burgemeester heeft besloten om geen supporters van ADO Den Haag toe te laten bij de wedstrijd afgelopen zondag. Dat schrijft burgemeester Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

De politie beschikte over informatie dat supporters van ADO Den Haag op vrijdag of zaterdag naar Utrecht zouden komen om de confrontatie met de fanatieke aanhang van FC Utrecht op te zoeken. De Voetbaleenheid van de politie was daarom al bij aanvang van het weekend extra alert in de stad. Zo werden de horecavestigingen die doorgaans door de fanatieke FC Utrecht-aanhang bezocht worden, tijdens surveillanceroutes meegenomen.
Vrijdag bleef het rustig maar zaterdagavond was het erg druk in de stad met veel FC Utrecht supporters op de bekende locaties. Op de Anton Geesinkstraat ter hoogte van café Murk escaleerde omstreeks 21.30 uur de situatie vanwege de komst van een touringcar met in het zwarte kleding gehulde Feyenoord-aanhangers. Er werd door beide groepen met stenen, vuurwerk, stoelen en glaswerk naar elkaar gegooid. Leden van de Mobiele Eenheid zijn samen met hondengeleiders ingezet om de orde te herstellen. Uiteindelijk zijn er bij dit treffen ongeveer 10 verdachten aangehouden. De touringcar is in beslag genomen en wordt onderzocht op wapens , verdovende middelen en spullen aan de hand waarvan de identiteit van de inzittenden mogelijk kan worden vastgesteld.
Rond 23.30 uur ontving de politie informatie dat een grote groep ADO Den Haag supporters zich bij het AC restaurant in de Meern langs de autosnelweg A12 zou hebben verzameld. De politie is onmiddelijk met agenten in burger naar deze locatie gegaan. Daar troffen zij een groep van zo’n 80 ADO Den Haag supporters aan. Al snel werd duidelijk dat het om hooligans ging die uit waren op een confrontatie met supporters van FC Utrecht. Toen de hooligans duidelijk werd gemaakt dat zij te maken hadden met de politie, verliet een aanzienlijk deel hun voertuig om vervolgens weg te rennen in de richting van de A12 om over de vangrail de snelweg over te rennen. Dit leverde volgens de politie een aantal levensgevaarlijke verkeerssituaties op.
Om aanrijdingen te voorkomen is er voor gekozen om de A12 volledig stil te leggen. Kort daarna is de ME gearriveerd en heeft ongeveer 20 personen aangehouden voor het lopen op de A12. Uiteindelijk is de A12 ongeveer 20 à 25 minuten afgesloten geweest.
Kort na de terugkeer van de rust heeft burgemeester Van Zanen besloten om voor de wedstrijd FC Utrecht-ADO Den Haag geen toestemming aan FC Utrecht te geven om uit-supporters in het stadion toe te laten. Indien mogelijk zal de schade worden verhaald op de veroorzakers.

Cookieinstellingen