Oprichting Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling in Utrecht

Foto: pixabay

Onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Helaas is het vaak nog moeilijk om dierenmishandeling te herkennen. Daarom heeft de faculteit dierengeneeskunde aan de Universiteit Utrecht het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) opgericht om een aanpak te bieden die diergeneeskunde combineert met forensisch onderzoek.

Het herkennen van dierenmishandeling is een relatief nieuw aspect in de diergeneeskunde en is vaak moeilijk te realiseren. Bijvoorbeeld kneuzingen zijn bij dieren minder zichtbaar dan bij mensen door de vacht. Het expertisecentrum combineert de kennis van gespecialiseerde dierenartsen en forensische medische experts. Dierenartsen die incidenten van dierenmishandeling vermoeden kunnen de relevante informatie anoniem uploaden via een beveiligde website. De specialisten van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling kunnen deze informatie analyseren en bepalen of hier sprake is dierenmishandeling. De gecombineerde evaluatie van dit expertpanel dient als een diagnose die voldoet aan de strengste eisen en voorkomt dat de dierenarts de verkeerde conclusie trekt over zijn of haar vermoedens. De dierenarts kan vervolgens de kwestie met voldoende bewijsmateriaal aan de politie melden, indien nodig, die de zaak vervolgens verder zal onderzoeken.

De relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is zo sterk dat aanwijzingen van dierenmishandeling kunnen dienen als een ‘early warning sign’ voor de ontwikkeling van psychopathologie bij kinderen en volwassenen. Vroegtijdige interventie is essentieel om te voorkomen dat er in de toekomst ernstiger misbruik plaatsvindt. De medewerkers van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling zullen samenwerken met criminologen en psychologen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het fenomeen van dierenmishandeling in Nederland.

De drijvende krachten achter de oprichting van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling waren de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Bureau Beke en het Nederlands Forensisch Instituut. De oprichting van het instituut is mede mogelijk gemaakt door financiering door het ministerie van Justitie & Veiligheid, Natuur & Voedselkwaliteit en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Bescherming van Honden.

Cookieinstellingen