Zes jaar cel geëist voor steken bij vechtpartij Mariaplaats

Foto: Pixabay

Wat de aanleiding van de massale vechtpartij op 24 juni 2017 op de Mariaplaats in Utrecht was, is niet duidelijk geworden. Wel is duidelijk dat het er hard aan toe ging. Een groep blanke en een groep donkere mannen trapten en sloegen elkaar over en weer, er werd met riemen gezwaaid en een van de mannen stak met een mes. Vandaag stond hij voor de rechter voor mishandeling en poging doodslag. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes jaar tegen hem.

Omdat de 23-jarige verdachte heeft geweigerd te zeggen wie van zijn groep aan de vechtpartij hadden deelgenomen, stond hij vandaag alleen terecht. Hij bekende drie mannen uit de blanke groep te hebben gestoken nadat hij werd geconfronteerd met camerabeelden waarop dit was vastgelegd. Het vierde steekincident, waarvan geen beelden zijn maar wel een gewonde, ontkende hij. De officier van justitie gaf aan dat omdat de toedracht van dit steken in alles overeenkomt met de andere incidenten, het niet anders kan dan dat deze verdachte daar ook verantwoordelijk voor is. De twee gevallen waarin het letsel niet potentieel dodelijk was, merkte de officier aan als mishandelingen. In twee andere gevallen was het letsel heftiger. Eén slachtoffer liep een klaplong op en kon op tijd worden behandeld in het ziekenhuis. Een ander was dusdanig geraakt dat zijn hersenvocht weglekte. Het gevaar van een dergelijke verwonding is een infectie die dodelijk kan aflopen. En het scheelde slechts enkele millimeters of hij had door de steekwond een dwarslaesie opgelopen. In deze twee gevallen vond de officier van justitie poging doodslag bewezen.

Volgens de officier van justitie was er geen sprake van noodweer. Integendeel. De verdachte observeerde, wachtte zijn kans af, en sloeg snel toe op het moment dat zijn slachtoffers wegliepen of vielen. Hij was erop uit ze uit te schakelen. Bij haar overwegingen ten aanzien van de eis woog ze mee het geringe strafblad, het lage recidiverisico, de berekenende proceshouding, de ernst van het letsel, de gevolgen voor de slachtoffers, en het feit dat het heftige geweld op de openbare weg plaatsvond. Dat alles bij elkaar maakte dat de officier een gevangenisstraf van zes jaar eiste met als belangrijkste doel vergelding en generale preventie.

In de zaak tegen drie verdachten uit de andere groep moet nog een vervolgingsbeslissing worden genomen. De zaak tegen één van hen is geseponeerd.

Cookieinstellingen