44 huurders dit jaar bedreigd of geïntimideerd

Foto: pixabay

Dit jaar is er een oproep gedaan door het Huurteam om intimidatie en bedreiging te melden via een digitaal enquêteformulier. 44 huurders hebben de enquête ingevuld. De meest voorkomende vormen van intimidatie en bedreiging is huisvredebreuk (29 maal genoemd.)

Verhuurders dreigen ook geweld te gebruiken en vaak zetten ze hiervoor anderen in. De meeste huurders die worden geïnitimideerd doen hiervan melding. Maar het aanpakken van deze bedreigingen en intimidatie is niet eenvoudig. Het daadwerkelijk overgaan tot justitiële maatregelen tegen deze verhuurders blijft lastig omdat de bewijsvoering ontbreekt.

Huurders die ertoe bereid zijn krijgen financiële ondersteuning vanhet Huurteam om door middel van een kort geding de verhuurder te dagvaarden in een civiele procedure. Op straffe van een dwangsom en contact/gebieds-verbod kan de verhuurder gesommeerd worden het intimiderende gedrag te stoppen.

Het Huurteam heeft tot en met augustus 2017 in totaal 405 huurprijscontroles uitgevoerd. Bij 359 woningen (88 procent) was er sprake van een te hoge huur. Van deze 359 woningen met een te hoge huur hebben 215 huurders vervolg gegeven aan de huurprijscontrole. De belangrijste reden om geen vervolg te geven aan het Huurteam traject blijft dat huurders de verhouding met de verhuurder niet onder druk willen zetten of omdat huurders op korte termijn gaan verhuizen. In totaal zijn bij deze 359 woningen 530 procedures geadviseerd en 292 procedures opgestart. De gemiddelde geadviseerde huurverlaging is 106 euro.

Het Huurteam constateert dat sinds 2016 verhuurders veel te hoge servicekosten vragen. In verband met deze trend zet het Huurteam extra in op voorlichting en informatievoorziening aan huurders.

Cookieinstellingen