Utrechtse ondernemers wapenen zich tegen cyberaanvallen

Foto: pixabay

Aanstaande dinsdag 10 oktober organiseren Sweco, Gemeente Utrecht en de Utrechtse ondernemersverenigingen de tweede editie van het Cyber Safety Event. Op deze bijeenkomst zullen Dave Maasland (ESET) en Erik de Jong (Fox-IT) de Utrechtse ondernemers informeren en instrueren op het gebied van Cyber Security.

Cybercrime is één van de grootste gevaren van onze moderne tijd. De schade die een bedrijf hierdoor kan oplopen door is immens. Vaak blijken organisaties niet eens te weten wat er speelt binnen hun netwerk. Erik de Jong, Chief Security Officer van Fox-IT, licht toe: “Bij een juwelier vinden we het heel logisch dat er een camera hangt. Bij infrastructuur denken mensen daar toch anders over. Alleen firewalls zijn onvoldoende. Het allerbelangrijkste is om zelf actief te monitoren wat er binnen het netwerk gebeurt”.

Eerder dit jaar zijn al veel cybercrime incidenten aan het licht gekomen. Zo werd vorige maand bekend dat persoonlijke gegevens van zeker honderdduizend leaserijders bloot waren gelegd. Het veiligheidslek werd ontdekt door IT-bedrijf ESET. Dave Maasland, managing director van ESET, benadrukt het belang van een goede beveiligingsstrategie: “Het onderwerp lijkt zo complex, dat mensen vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Dit is de gevaarlijkste strategie die je als bedrijf kan hebben”. Daarom deelt Maasland graag zijn kennis om bedrijven te helpen en Nederland veiliger te maken: “Technologie is fantastisch en tegen de negatieve kanten kunnen we wel degelijk iets doen”.

Het tweede Utrechtse Cyber Safety Event is bedoeld om ondernemers op de hoogte te stellen van de risico’s en de kansen die de nieuwe technologie biedt. Aldus De Jong: “Er zijn nog maar weinig organisaties die beschikken over de competenties en middelen om zich goed te beveiligen en tegelijkertijd hun zakelijke processen te optimaliseren”. Het evenement is gratis toegankelijk voor Utrechtse ondernemers en heeft als doel organisaties beter te beschermen tegen aanvallen en te helpen bij het ontwikkelen van een effectieve strategie.

Het evenement sluit aan op een reeks bijeenkomsten gerelateerd aan de International Cyber Security Week. In het kader van deze themaweek kwamen experts afkomstig uit overheid, bedrijfsleven en wetenschap tezamen om hun kennis op het gebied van onlineveiligheid en cybercrime te delen. Met goede preventie, detectie en respons kunnen veel problemen namelijk effectief voorkomen of verholpen worden.

Reacties