De subsidiepot voor duurzame daken is nog niet leeg

Foto: jhenning via pixabay

Gemeente Utrecht biedt haar inwoners een subsidie aan voor het aanleggen van duurzame groendaken. De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft daarvoor een collectieve inkoopactie georganiseerd met drie duurzame leveranciers waardoor het nog aantrekkelijker wordt om een duurzaam dak aan te leggen. Door deze collectieve inkoop is het ook niet meer noodzakelijk om een groter dak te bezitten dan 10 m2.
Een groen dak is goed voor een gezonde en leefbare gemeente Utrecht. Hierdoor kan de gemeente beter tegen problemen met het klimaat. Het helpt om wateroverlast te voorkomen en zorgt dat we minder last hebben van hitte.
Meld je nu nog aan voor de collectieve inkoopactie van gemeente Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en leg een duurzaam groendak al aan vanaf € 25,-/m2.

Collectieve inkoopactie
Voor de collectieve inkoopactie wordt samengewerkt met drie duurzame leveranciers, die zich alle drie onderscheiden op gebied van een duurzaam aspect, namelijk:
Integratie groen en zonnepanelen door Solar Sedum
Biobased ondergrond en substraat door Babylon Daken
Biodiverse en inheemse beplanting door Dakbloemenweide

Geïntegreerd groen-zonnedak
De voordelen van een geïntegreerd groen zonnedak is dat het tot wel 8 graden koeler blijft onder het dak, je dakbedekking tot wel twee keer langer mee gaat en je zonnepanelen koeler blijven en hierdoor meer opwekken.

De biobased opbouw van het dak
De voordelen van een biobased opbouw van je dak, is dat je minder kunststof en plastic op je dak legt, maar gebruik maakt van lokaal verkrijgbare biobased materialen. Denk aan schapenwol, maar ook wortelwerende doek van hennep en wilgentenen voor de infiltratielaag.

Het inheemse bloemendak
Het voordeel van inheemse beplanting op je dak is dat het veel meer bijdraagt aan biodiversiteit dan een gewoon sedumdak. En het is veel leuker om naar te kijken: dit pakket bloeit ongeveer 10 maanden van het jaar.

Subsidie van gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht biedt subsidie voor groendaken. Het bedrag varieert, afhankelijk van de mate van waterbergend vermogen en biodiversieit. Voor biodiverse groendaken (dakbloemenweide) is dit bedrag € 35,- / m2 en voor extensieve groendaken (sedumdaken) € 25,- / m2. Bekijk hier een presentatie en infographic van de gemeente Utrecht. Ook staat er meer informatie op de website van de gemeente Utrecht.

Meedoen met deze actie
Meer informatie hierover op de website: www.nmu.nl/project/duurzame-daken-inkoopactie-utrecht
Geef in je aanvraag aan naar welk soort dak je voorkeur uitgaat. Daarna ontvang je van de NMU een mail met een aantal aanvullende vragen en verzoek foto’s van je dak te maken. De NMU stuurt deze informatie door naar de drie samenwerkende partijen. Zij zullen op basis van deze informatie een passende offerte uitbrengen. De NMU heeft veel vertrouwen in deze partijen, maar is niet verantwoordelijk voor geleverd werk.
Een regulier bloemendak is een 100% inheems bloemendak met meer dan 40 soorten. Wordt aangelegd op speciaal zelf gemaakt substraat.
Een regulier sedumdak is een standaard sedumdak. Sedumplantjes zijn kleine vetplantjes.
Een woldak is een lichtgewicht groendak maar dan schapenwol in plaats van ‘mineraalwol’ (wat standaard veel gebruikt wordt voor lichtgewicht daken).
Een biobased sedumdak is een groendak, volledig bestaand uit biobased materialen.
Een biobased bloemendak is een 100% inheems bloemendak (met meer dan 40 soorten), volledig bestaand uit biobased materialen. Een dakopbouw zonder plastic, met daarbovenop inheemse planten.

Wil je meer weten over de verschillende soorten duurzame daken, kijk dan op ons Servicepunt Duurzame Daken.

Cookieinstellingen