Aantal woningen in provincie Utrecht met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd verdubbeld

Foto: ulleo via pixabay

Het aantal woningen in de provincie Utrecht met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd verdubbeld (+103,3%). In 2020 ging het om zo’n 96.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot ruim 195.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Renswoude is zelfs 159,1%.
In de gemeente Utrecht lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 22,6% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Utrecht. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In de gemeente Renswoude zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 912 woningdaken, een flinke toename van 159,1% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 352 installaties. 
Binnen de provincie vind je op 32,1% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. 
Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is – ondanks de lichte toename –  Eemnes. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 48% van de woningen zonnepanelen.
In de gemeente Utrecht lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 22,6% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Utrecht. 
“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook kun je denken aan een stad als gemeente met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.      

Cookieinstellingen