Provinciale Staten spreekt zich uit tegen een nieuwe vliegroute boven de provincie Utrecht

Foto: pixabay

Na de zomer wordt er waarschijnlijk een eerste besluit genomen over een nieuwe vliegroute van en naar Schiphol boven de provincie Utrecht, de zogenaamde ‘vierde route’ of ‘vierde fix’. GroenLinks diende samen met BBB, PvdA, SGP, SP, PvdD, D66 en 50PLUS een motie in waarin Provinciale Staten zich uitspreekt tegen deze vliegroute en waarin gevraagd wordt deze boodschap stevig en volhardend over te brengen bij het Rijk. De motie werd met brede steun aangenomen’

De vierde aanvliegroute is onderdeel van de herinrichting van het luchtruim. Deze wordt naar verwachting gepubliceerd in 2025 of 2026. Een vierde aanvliegroute zou betekenen dat er elke 7 tot 8 minuten een laagvliegend vliegtuig over de provincie Utrecht komt.
De verwachting is dat het Rijk na de zomer al een besluit zal nemen over de 4de route. Steeds meer inwoners en Utrechtse gemeenten maken zich zorgen over deze nieuwe route. Zo werden er verschillende moties aangenomen in Utrechtse gemeenten en startte de inwonersgroep ‘Stop de 4de aanvliegroute!’ een petitie. GroenLinks sloot zich daar eerder al bij aan, maar een uitspraak van Provinciale Staten tegen deze 4de route ontbrak tot nu toe.
GroenLinks diende samen met BBB, PvdA, SGP, SP, PvdD, D66 en 50PLUS een motie waarin Provinciale Staten zich uitspreekt tegen deze nieuwe aanvliegroute en waarin gevraagd wordt om dit standpunt als provincie samen met Utrechtse gemeenten krachtig en volhardend over te brengen bij het Rijk. Deze motie werd aangenomen.

Cookieinstellingen