GroenLinks en Partij voor de Dieren willen vleesreclames verbannen uit de openbare ruimte

Foto: Utrecht Natuurlijk

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen vleesreclames verbannen uit de openbare ruimte. Beide partijen hebben hierover vandaag vragen gesteld aan het college.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren verwijzen hierbij naar Haarlem die als eerste stad in de wereld vleesreclames gaat verbannen uit de openbare ruimte vanwege de negatieve invloed van vleesproductie op het klimaat. De fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks in Utrecht zien nog meer redenen om vleesreclames te verbannen uit de openbare ruimte. Ze wijzen op het dierenleed, het waterverbruik, ontbossing en de stikstofuitstoot die gepaard gaan met de productie van vlees.
Dat vormen van reclame geweerd kunnen worden uit de openbare ruimte bleek eind 2021 toen de Utrechtse raad het initiatiefvoorstel “Weer fossiele reclame uit de openbare ruimte” aannam. Hiermee werd besloten dat uitingen van fossiele reclame niet meer getoond mogen worden in de Utrechtse openbare ruimte (door dat te zijner tijd vast te leggen in nieuwe contracten en nu al het goede gesprek te voeren met exploitanten van huidige contracten).
Er is echter volgens beide partijen nog wel een goede definitie van ‘vleesreclame’ nodig. Want behalve varkens- en rundvlees, kan het hier ook om gevogelte en vis gaan. De partijen vragen daarom ook of het college bereid is om een definitie van vleesreclame te komen.

Cookieinstellingen