Utrecht krijgt vier extra inleverpunten voor e-waste

Foto: WestGun Shuts via pixabay

De gemeente Utrecht begint na de zomer met een pilot waarbij er vier nieuwe locaties komen waar klein elektronisch afval ingeleverd kan worden. De pilot duurt een jaar. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Eind 2020 diende de Utrechtse gemeenteraad een motie in waarin het college werd opgeroepen om meer e-waste in te zamelen. Door klein elektronisch afval nog beter uit restafvalstromen te halen en door extra inleverpunten voor klein elektronisch afval te realiseren.
Op dit moment kan in Utrecht op ruim 100 locaties e-waste ingeleverd worden. Gemiddeld 80 procent van het e-waste wordt gescheiden ingezameld. Zo’n 4,6 kilo per inwoner per jaar. Dit is volgens het college een ‘significant beter resultaat’ vergeleken met de andere G4-gemeenten.
Toch blijkt uit de sorteeranalyse dat nog ongeveer 1 kilo e-waste per inwoner per jaar in het Utrechtse restafval belandt, 360.000 kilo in totaal. Hierbij gaat het met name om kleine apparaten, zoals mobiele telefoons, koptelefoons, elektronische tandenborstels en keukenapparaten.
Het na scheiden van e-waste uit het restafval is op dit moment nog niet mogelijk. E-waste is te verschillend van grootte, vorm en gewicht. Mogelijk dat sensorgebaseerd sorteren van afval op termijn mogelijk een oplossing kan zijn voor het nascheiden van e-waste. Maar deze techniek zal niet binnen afzienbare tijd beschikbaar zijn.
De gemeente heeft met Stichting OPEN (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland) de mogelijkheden besproken om in Utrecht extra inleverpunten voor e-waste te creëren. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat de gemeente binnenkort op vier locaties start met een pilot voor extra inleverpunten. Daarbij gaat het om Wijkbureau Noordoost, Wijkbureau Overvecht, Buurtcentrum Musketon in Lunetten en Buurtcentrum Bij de Buren Parkwijk in Leidsche Rijn.
De inleverbakken zijn gemaakt van gerecyclede visnetten. De verwachting is dat er na de zomer gestart kan worden met een pilot van 1 jaar waarbij klein elektronisch afval ingeleverd kan worden.

Cookieinstellingen