De Universiteit Utrecht gaat voor maximaal hergebruik van meubilair

Foto: wollyvonwolleroy via pixabay

De Universiteit Utrecht gaat de inzet van meubilair als bureaus en stoelen de komende jaren fundamenteel anders vormgeven. Vanaf nu gaat de universiteit voor maximaal hergebruik van kantoor- en onderwijsmeubilair. Dit door de inzet van tweedehandse of circulaire meubelstukken. De ambitie is dat op den duur helemaal geen nieuw meubilair meer wordt ingekocht. Deze nieuwe werkwijze verlaagt de milieu-impact en sluit daarmee aan bij de duurzame ambities van de Universiteit Utrecht.

Om zo duurzaam mogelijk in te kopen, volgen interne bestellers vanaf nu verplicht een stappenplan. Kort samengevat kijken zij eerst naar de mogelijkheden tot herinzet van UU-meubilair dat op dat moment staat opgeslagen in UU’s eigen warehouse. Bij onvoldoende eigen aanbod wordt gekeken naar het tweedehands (second life) aanbod van goed en gaaf meubilair van UU-leveranciers. Pas als de vraag na de eerste twee stappen nog niet volledig is ingevuld, schaft de besteller nieuw circulair meubilair aan. Dit gaat om nieuwe meubels die ontworpen zijn met materialen die een lage milieu-impact hebben, demontabel en uitwisselbaar zijn.
Deze strikte werkwijze en bijbehorende milieu-ambitie is nog niet eerder gezien bij andere Nederlandse onderwijsinstellingen. Een reden dat andere onderwijsinstellingen nog niet op deze structuur hebben durven inzetten kan zijn dat de werkwijze het proces van nieuw circulair inkopen tot een langer proces maakt – de besteller mag in het bestelproces immers geen stappen overslaan. De combinatie van het inkopen van nieuw en gebruikt meubilair gebeurt al wel bij andere onderwijsinstellingen in Nederland.
Sinds 1 februari 2022 heeft de Universiteit Utrecht nieuwe overeenkomsten voor de inkoop van meubilair. Dit markeert de start van het meer duurzaam inkopen van meubilair voor de kantooromgeving en voor onderwijsruimten. De nieuwe aanpak komt voort uit de Europese aanbesteding beheer meubilair, levering tweedehands meubilair en levering. De leveranciers waar de UU sinds 1 februari 2022 overeenkomsten mee heeft, zijn Ahrend, Gispen, Workbrands, Eromesmarko, Convoi en Alvero.

Cookieinstellingen