Utrecht gaat ruimhartig gratis energieboxen verstrekken

Foto: ElisaRiva via pixabay

Een ‘energiebox’ met handige producten om energie te besparen komt ruimer beschikbaar voor wie die dat nodig heeft. Die toezegging deed wethouder van Hooijdonk gisteren in de gemeenteraad na een pleidooi van GroenLinks raadslid Rachel Heijne.

Door de grote vraag naar energieboxen ontstaat er mogelijk deze winter een tekort. Heijne: “Ik maak me zorgen over energiearmoede in Utrecht. Sommige mensen kunnen door de hoge gasprijs hun energierekening mogelijk niet meer betalen. Dat wil ik voorkomen: een warm huis is een basisbehoefte. Bovendien is energiebesparing hoe dan ook nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Goed dat de wethouder die zorg herkent en de energieboxen ruim wil verspreiden.”
De hoge gasprijzen maken dat veel mensen zich momenteel zorgen maken over hun energierekening. Vooral mensen in oudere, slecht geïsoleerde woningen zien hun rekening angstvallig tegemoet. “En dat zijn vaak juist mensen die toch al niet zoveel te besteden hebben. Wat mij betreft legt de gemeente prioriteit bij maatregelen die juist deze mensen ten goede komen”, aldus Heijne. Een van die maatregelen bestaat wat GroenLinks betreft uit het ruim verspreiden van een energiebox met energiebesparingsmaterialen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en een timer voor onder de douche. “Die boxen worden nu al verspreid, maar we moeten ervoor zorgen dat we er voldoende op voorraad hebben om aan de stijgende vraag te voldoen,” zegt Heijne. De wethouder heeft toegezegd hier werk van te gaan maken. 
GroenLinks hoopt dat de huidige discussie rondom energiearmoede gaat leiden tot structurele maatregelen, zoals een flinke impuls op het gebied van isolatie en renovatie van oude woningen die een hoog energieverbruik hebben. “Een energiebox is natuurlijk maar een klein begin. Om echt stappen te zetten, zodat mensen er warmpjes bij kunnen zitten, hun rekeningen kunnen betalen én het milieu erbij gebaat is, is meer nodig. Huizen moeten veel beter geïsoleerd worden, te beginnen met de slechtst geïsoleerde woningen”, zegt Heijne.  Op de korte termijn is het volgens GroenLinks nodig om de stijging van energie- en zorgkosten van huishoudens met de laagste inkomens deels te compenseren. Gisteren beloofde de wethouder naar aanleiding van vragen van GroenLinks fractievoorzitter Julia Kleinrensink om de middelen die nog over zijn uit de TONK regeling, die gold om mensen in coronatijd financieel overeind te houden, daarvoor in te gaan zetten. 

Cookieinstellingen