GroenLinks wil dat luchtkwaliteit in Utrecht aan de strengste eisen voldoet

Foto: pixabay

Utrecht moet blijven werken aan schonere lucht totdat die voldoet aan de strenge nieuwe advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarvoor pleitte GroenLinks raadslid Rachel Heijne gisteren in de Utrechtse gemeenteraad. Heijne: “Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar. We moeten alles op alles blijven zetten om onze gezondheid en die van onze kinderen te beschermen. Ademen is geen keuze. We hebben als politiek de plicht om de lucht die we allemaal inademen zo gezond mogelijk te maken. We doen al veel, maar voorlopig is er dus nog werk aan de winkel.”

In september van dit jaar maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar nieuwe advieswaarden voor de luchtkwaliteit bekend. Deze zijn strenger dan de vorige advieswaarden van de WHO en veel strenger dan de Europese normen. “Maar die Europese normen zijn politieke normen, met gezondheid hebben ze weinig te maken,” zegt Heijne. “Daarom wil ik dat Utrecht alles op alles zet om aan de nieuwe gezondheidskundige richtlijnen van de WHO te voldoen.”
Op dit moment voldoet de lucht Utrecht nog niet aan de strenge eisen van de WHO. Volgens de huidige prognoses van het RIVM worden die waarden ook in 2030 nog niet behaald. “We hebben al veel bereikt, maar we zijn er dus nog niet”, zegt Heijne. “Er ligt een mooi actieprogramma ‘Utrecht kiest voor gezonde lucht’ en als GroenLinks zetten we ons keihard in om bijvoorbeeld de het vergroten van de milieuzone, nog meer ruimte voor fietsen en wandelen en de aanpak van houtstook.”  Toch zijn alleen lokale maatregelen niet genoeg om de luchtkwaliteit voldoende te verbeteren, volgens Heijne. Er zijn ook provinciale en landelijke maatregelen nodig om de uitstoot van verkeer, industrie, landbouw en houtstook terug te dringen.
Naar schatting overlijden er in Nederland jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig als gevolg van blootstelling aan luchtvervuiling.  Heijne: “Die mensen krijgen ernstige luchtwegklachten of hart- en vaatziekten. Bijna een miljoen mensen hebben het regelmatig benauwd door luchtvervuiling. Dat zijn gigantische aantallen die we niet mogen negeren.” Luchtvervuiling zorgt bovendien voor een ernstiger verloop van een coronabesmetting. Onderzoek wijst uit dat de coronasterfte in Nederland 19% hoger is uitgepakt vanwege luchtvervuiling.  

Cookieinstellingen