GroenLinks Utrecht: geef Amelisweerd haar eigen rechten

Foto: Wikimedia, Maurits90

Natuurgebied Amelisweerd verdient haar eigen rechten en haar eigen stem. Daarvoor pleit Erwin Virginia van GroenLinks Utrecht vanavond in de Utrechtse Gemeenteraad.

Door de voorgenomen verbreding van de A27 dreigt opnieuw een stuk van Amelisweerd te verdwijnen. “Natuur delft vaak het onderspit aan de onderhandelingstafel. Amelisweerd is daar helaas een verdrietig voorbeeld van. Door de natuur haar eigen rechten te geven, doen we letterlijk recht aan haar grote belang,” aldus Virgina. De gemeente Utrecht kan volgens GroenLinks het voortouw nemen om Amelisweerd haar eigen rechten te geven.
Het pleidooi van GroenLinks volgt op een oproep van een groep advocaten vandaag in het AD. Volgens de groep advocaten heeft natuur waarde van zichzelf, zogenaamde intrinsieke waarde, die beschermd moet worden. GroenLinks heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat de natuur rechten zou moeten krijgen. Amelisweerd zou hier volgens de partij een zeer relevante pilot voor zijn. In de praktijk zou dit betekenen dat een bestuur de belangen van Amelisweerd behartigt bij besluiten die effect hebben op het natuurgebied.
Talloze demonstraties zijn er al gehouden om Amelisweerd te beschermen. Al meer dan 2500 mensen hebben aangegeven letterlijk ‘de boom in’ te gaan als de verbreding wordt doorgezet. “En dan te bedenken dat de verbreding van de snelweg nauwelijks tijdwinst oplevert voor de automobilist”, reageert Virginia. “Als GroenLinks willen we er alles aan doen om Amelisweerd te behouden. Als dit belangrijke natuurgebied haar eigen rechten krijgt, helpt dat hopelijk in de strijd tegen de verbreding”.

Cookieinstellingen