Luchtkwaliteit in Utrecht in 2018 verbetert

Foto: pixabay

De luchtkwaliteit is in Utrecht in 2018 verbetert in vergelijking met het jaar daarvoor, althans als het gaat om stikstofdioxide. De gemiddelde concentratie fijnstof was in 2018 hoger dan in 2017, waarschijnlijk door de uitzonderlijke weersomstandigheden. Dat blijkt zowel uit de Meetnetrapportage als uit de Monitoringsrapportage.

Overal in Utrecht wordt voldaan aan de Europese grenswaarden. Al blijft het volgens het college noodzakelijk om verdere maatregelen te onderzoeken om de concentraties stikstofdioxide, fijnstof en roetdeeltjes verder te verminderen.
Het aantal blootgestelden aan hoge verkeersbijdragen van NO2, PM10, PM2,5 en roet neemt in de loop van de jaren weliswaar langzaam af, maar gezondheidsschade treedt ook op bij deze lagere verkeersbijdragen. Aan de jaargemiddelde advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijnstof wordt in 2018 niet voldaan. Het college werkt op dit moment aan een voorstel om de luchtkwaliteit in Utrecht naar de WHO advieswaarden te brengen.

Cookieinstellingen