Op zoek naar een avontuurlijke vakantie? Ga bikepacken!

Foto: AGU

Bikepacking is een relatief nieuwe vorm van fietsen waarbij je met een bepakte fiets op avontuur gaat. Het is een mix tussen fietsen en kamperen en biedt een unieke manier om de wereld te verkennen. In dit artikel zullen we uitleggen wat bikepacking precies is en waarom het de moeite waard is om het eens te proberen.

Wat is bikepacken? 
Bikepacking is in feite een combinatie van fietsen en kamperen. Het idee is om met een bepakte fiets op pad te gaan en te overnachten in de natuur. Het kan variëren van een dagtocht tot een meerdaagse reis, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en ervaring.

Het grote verschil tussen bikepacking en traditioneel fietsen is dat je meer spullen meeneemt. Je hebt bijvoorbeeld een slaapzak, tent, kookgerei en kwalitatieve AGU fietskleding nodig. Dit betekent dat je fietszakken moet hebben om alles mee te nemen. Het is belangrijk om te investeren in goede fietszakken die waterdicht zijn en stevig genoeg om het gewicht van je spullen te dragen.

Een ander belangrijk aspect van bikepacking is dat je vaak op onverharde wegen fietst. Dit betekent dat je meer uitdagingen tegenkomt dan bij traditioneel fietsen. Je moet bijvoorbeeld over rotsen en door modderige paden navigeren. Het kan ook betekenen dat je meer tijd nodig hebt om een bepaalde afstand af te leggen. Dit maakt het echter ook spannender en uitdagender.

Waarom zou je bikepacking moeten proberen?

1. Het is een unieke manier om de wereld te verkennen
Bikepacking biedt een unieke manier om de wereld te verkennen. Je fietst door prachtige landschappen en ontdekt nieuwe plaatsen die je anders misschien nooit zou hebben gezien. Het geeft je ook de mogelijkheid om de natuur van dichtbij te ervaren en te genieten van de rust en stilte.

2. Het is een uitdaging
Bikepacking is een uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Het vergt doorzettingsvermogen en kracht om lange afstanden af te leggen en om te gaan met de uitdagingen die je onderweg tegenkomt. Het kan ook een mentale uitdaging zijn om alleen in de natuur te zijn en te vertrouwen op je eigen vaardigheden en uitrusting.

3. Het is goed voor je gezondheid
Bikepacking is een geweldige manier om in beweging te blijven en je gezondheid te verbeteren. Het is een vorm van cardiovasculaire training die je uithoudingsvermogen en kracht verbetert. Het kan ook helpen om stress te verminderen en je geestelijke gezondheid te verbeteren.

4. Het is goedkoop
Bikepacking is een relatief goedkope manier om te reizen. Je hebt alleen een fiets en wat uitrusting nodig, en je kunt overnachten in de natuur of op campings. Dit betekent dat je veel geld kunt besparen in vergelijking met traditionele vakanties.

Cookieinstellingen