Bezoekers Centraal Museum: Utrecht moet groener, duurzamer, gelijker en zorgzamer

De boeken in De gezonde stad waarin bezoekers hun wensen konden delen
De boeken in De gezonde stad waarin bezoekers hun wensen konden delen
Foto: Robert Oosterbroek

Utrecht moet in de nabije toekomst vooral groen en autoluw zijn. Ook moet iedereen gelijk worden behandeld en is het belangrijk dat inwoners naar elkaar omkijken. Dat beeld komt naar voren uit de vele wensen, ideeën en opmerkingen die zijn opgeschreven door bezoekers van De gezonde stad. Die tentoonstelling was deze zomer te zien in het Centraal Museum in het kader van 900 jaar Utrecht.

In de tentoonstelling werd duidelijk dat gemiddelde gezondheid en het daarmee samenhangende gezond stedelijk leven in de afgelopen negen eeuwen nogal verschilden. En daarbij ging het zeker niet in een opgaande lijn van slecht naar goed. Zo waren stedelingen in de middeleeuwen gemiddeld gezonder dan in de vroege 19de eeuw. Ook als het ging om gezond stedelijk leven waren de middeleeuwse Utrechters beter af dan in de 19de eeuw. In die laatste periode was de kloof tussen arm en rijk namelijk zo gegroeid dat veel Utrechters onder erbarmelijke omstandigheden in sloppenwijken woonden.
Dat zou volgens de bezoekers van De gezonde stad dus niet meer mogen voorkomen. Niet alleen omdat iedereen gelijk behandeld moet worden, maar ook omdat goede voeding en betaalbare woningen voor alle stedelingen beschikbaar zouden moeten zijn. De toekomstige stad moet bovendien duurzaam zijn, met veel lokaal geproduceerde voeding en minder fossiele energie. Ook goed (en gratis) openbaar vervoer is belangrijk, net als ruim baan voor de fiets. Ook minder (zwerf)afval en helemaal rookvrij behoren tot de wensen van de bezoekers. Dat Utrecht groen en autoluw moet zijn heeft ook gevolgen voor de directe omgeving, waar geen verbreding van de A27 zou mogen plaatsvinden ten koste van Amelisweerd. 

Cookieinstellingen