Cyanne van den Houten wint K.F. Hein Stipendium 2022

Foto: Billie-Jo Krul

De Utrechtse beeldend kunstenaar en vormgever Cyanne van den Houten heeft met haar onderzoeksvoorstel onder de titel WLAN PRAXIS het K.F. Hein Stipendium 2022 gewonnen. De jury waardeerde haar nieuwsgierigmakende voorstel waarin ze de magie van artificiële intelligentie voelbaar wil maken. De voorzitter van de jury, Cees van Eijk, reikte donderdag in het Centraal Museum Utrecht de prijs aan Van den Houten uit. Het K.F. Hein Stipendium bestaat uit € 20.000 en een tentoonstelling in het Centraal Museum over een jaar.

Cyanne van den Houten laat zich als maker leiden door de overeenkomsten tussen technologie en magie, en de synthetische wijze waarop de mens zich met de machine verbindt. Ze is oprichter van kunst-technologie collectief Telemagic waarmee ze concerten geeft met zelflerende algoritmes, aan het internet verbonden orakels maakt en filmprogramma’s cureert. Daarnaast runt ze haar eigen grafisch ontwerp studio Tripcode, waarin zij zich richt op het ontwerp van (grootschalige) tentoonstellingen, campagnes en websites over nieuwe media, intimiteit en queerness.
De rode draad in haar werk is dat naast zijzelf altijd de computer in controle is over de uitkomst. Door zelfgemaakte tools die zij gebruikt, en ontwerp dat ze genereert volgens eigen regels. Haar doel is beide praktijken met elkaar te verbinden en co-creatie met machines centraal te stellen, zelfs zichzelf zoveel mogelijk weg te automatiseren. De deelvragen van haar onderzoek, over hoe de verbeelding van de machine te openen en hoe een ecologie van magische machines eruit zou zien, gaat ze beantwoorden door een serie experimenten. De spirituele wezens die haar computers (zullen) zijn staan in verbinding met onzichtbare datastromen, elkaar en met Van den Houten zelf en zullen speculatieve antwoorden geven op de vraag: ‘Do Machines Dream of Electric Sheep?’
De jury vindt haar voorstel een nieuwsgierig makend plan, dat ook een zeker risico in zich draagt. Van den Houten gaat het onderzoek met een heel open houding aan en ook haar queer identiteit en non-normatieve houding vormen mede hoe zij te werk wil gaan. Het voorstel is complex en urgent, maar niet zonder humor. Duidelijk is dat Van den Houten met haar plan zowel professioneel als inhoudelijk een nieuwe weg wil inslaan.
De jury bestaat uit Cees van Eijk (voorzitter), Britt Dorenbosch, Marisa Rappard, Said Belhadj, Véronique Baar en Bart Rutten. Het K.F. Hein Fonds hecht veel waarde aan de samenwerking met het Centraal Museum. De inhoudelijke inbreng van de directeur van het museum in de jury is bijzonder waardevol. De expositie van de winnaar is over een jaar in het Centraal Museum.
 
Over K.F. Hein Fonds
Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom steunen we bijzondere initiatieven en individuen met giften, adviezen, prijzen, beurzen en opdrachten. Bovendien brengen we waardevolle projecten graag breed onder de aandacht en denken we mee hoe samenwerking een initiatief kan versterken.
 

Cookieinstellingen