Centraal Museum presenteert Marijke van Warmerdam in Oud Amelisweerd

Foto: Centraal Museum

Van 10 september tot en met 13 november is de tentoonstelling Then, now, and then van de Nederlandse kunstenaar Marijke van Warmerdam (1959) te zien in Landhuis Oud Amelisweerd. In de historische kamers van het landhuis toont het Centraal Museum zestien korte films, alle door Van Warmerdam gedraaid in Rome. Het is de tweede expositie in een vijfjarig programma, waarbij het Centraal Museum werk van Nederlandse kunstenaars toont met een bewezen staat van dienst die minstens twintig jaar internationaal opereren. 

Marijke van Warmerdam verbleef vanaf 2017 voor langere tijd in Rome, waarbij ze de stad op de voor haar zo karakteristieke wijze vastlegde. Dit resulteerde in een reeks films waarin heden, verleden en toekomst samenkomen. Van Warmerdam traceert in haar films hoe de dynamiek van de barok voortleeft in het Romeinse leven van vandaag de dag. De films worden getoond op led-schermen, van monumentaal groot tot klein formaat. Ook is er een grote rol weggelegd voor de geluiden van de stad; ze vormen de soundtrack voor deze installatie die de films in de kamers van het landhuis met elkaar verbindt. Met een scherp oog viert Van Warmerdam het toeval en de onvoorspelbaarheid die het Romeinse straatleven kleur geven, dag na dag, eeuwenlang.
Marijke van Warmerdam staat vooral bekend om haar korte film-loops, waarmee ze sinds 1995 internationale aandacht verwerft. Haar werken laten vaak alledaagse handelingen zien, waarbij ze vertrouwt op de visuele kracht van het beeld: een hoed die zweeft op de wind of een dansende bal op het water. Door de eindeloze herhaling nemen deze ogenschijnlijk triviale gebeurtenissen een bijna dromerige schoonheid aan. 
 
Landhuis Oud Amelisweerd
Stichting Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht. Stichting Landhuis Oud Amelisweerd zorgt voor de publieke toegankelijkheid van dit unieke rijksmonument en bouwt samen met Utrechtse makers en instellingen aan een interessante programmering op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

De vijfjarige programmering van het Centraal Museum in Oud Amelisweerd is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

Lees ook:

Centraal Museum organiseert tentoonstellingen in Oud Amelisweerd

Reacties

Cookieinstellingen