Eerste solotentoonstelling modeontwerper Yasmina Ajbilou in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Van 27 augustus tot en met 27 november is de mode-expositie Silhouetten van Yasmina Ajbilou te zien in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum. Speciaal voor haar eerste solotentoonstelling creëerde de modevormgeefster nieuwe ontwerpen in de vorm van eigentijdse kleurrijk gedecoreerde kaftans. Ajbilou reflecteert hiermee op de tradities en technieken die ze kent vanuit haar Marokkaanse achtergrond. 

Yasmina Ajbilou (1992) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU), waaraan ze nu nog verbonden is als docente. In 2018 richtte ze House of Useless op, een label waarin ze haar visie op duurzaamheid, schoonheid en kracht vertaalt naar mode.
In het Utrecht Lokaal is een drieluik van silhouetten te zien: drie installaties van kaftans gecombineerd met keramieken schoenen en sieraden en een serie foto’s. De kaftans van Ajbilou zijn rijk versierd: de kleurrijke elementen vormen kunstwerken op zich en weerspiegelen persoonlijke verhalen. Het levert een intieme tentoonstelling op.
Ninke Bloemberg, conservator mode Centraal Museum: ‘Yasmina Ajbilou is een authentieke ontwerpster die je met unieke installaties meeneemt in haar beeldtaal. We zijn trots dat haar eerste solotentoonstelling in het Centraal Museum plaatsvindt.’
Yasmina Ajbilou: ‘In deze tentoonstelling verweef ik persoonlijke verhalen in mijn ontwerpen. Zo vertel ik over mijn achtergrond, mijn opvoeding, over wie ik nu ben. Alles is samengebracht in een drieluik van silhouetten waartussen je kunt ronddwalen.

Reacties

Cookieinstellingen