Het Ricciotti ensemble werpt een blik op de toekomst in Utrecht

Foto: Ricciotti ensemble

Na een terugblik op de eigen historie tijdens de Gouden Jubileumtour in 2021, kijkt het Ricciotti ensemble deze zomer vooruit naar de toekomst. Hoe klinkt de muziek van de toekomst? Samen met solist, kamanchehspeler en componist Soheil Shayesteh, gaat het ensemble op onderzoek uit. De Futuratour komt donderdag 28 juli, zaterdag 30 juli en zondag 31 juli naar Utrecht. Alle optredens zijn gratis toegankelijk.

Vernieuwende klanken uit verleden en heden is de leidraad bij het thema toekomstmuziek. Het ensemble gaat niet alleen filosoferen over waar het met de muziek heen gaat, maar kijkt ook naar componisten die in het verleden schokgolven van vernieuwing teweegbrachten, zoals Debussy in de klassieke muziek en Charlie Parker in de jazz. Er staan twee nieuwe composities van jonge (oud-) orkestleden op het programma en ook weer twee stukken van deelnemers aan de Compositiemodule die het Ricciotti ensemble al jaren organiseert en deze zomer in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatorium van Den Haag. Met een programma vol nieuwe impulsen krijgt het publiek een blik op de klanken van de toekomst.
Solist Soheil Shayesteh is het experiment met toekomstmuziek wel toevertrouwd. Er zullen drie stukken van zijn hand uitgevoerd worden. Hij speelt op een traditioneel instrument dat in en om zijn geboorteland Iran voorkomt, de kamancheh. Hij zoekt in zijn werk een verbinding tussen traditie en innovatie en maakt gebruik van elektronica en interactieve elementen.
Naast nieuwe composities van solist Soheil en andere componisten van nu, staan er arrangementen op het programma van stukken als De glimlach van een kind van Willy Alberti, Donna Lee van de eerder genoemde Charlie Parker, Una rosa blanca van Ibrahim Maalouf, Video killed the radio star van The Buggels en klassieke werken als Albumblatt van Wagner en Fetes uit de Nocturnes van Claude Debussy. Dat is het Ricciotti ensemble ten voeten uit: alle soorten muziek krijgen een plek naast elkaar.
Het Ricciotti ensemble is het enige straatsymfonieorkest van Nederland. Het is tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met de unieke, rijke klanken van een symfonieorkest. Daarom zoekt dit maatschappelijk betrokken ensemble het publiek zelf op in plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen. Geen locatie is daarbij te gek. Tijdens de Futuratour verzorgt het Ricciotti in tien dagen zo’n 40 concerten door heel Nederland en België. Het Ricciotti speelt dan op locaties waar live symfonische muziek doorgaans niet klinkt: in het (speciaal) onderwijs, zorginstellingen, dak- en thuislozenopvang en asielzoekerscentra. En natuurlijk overal waar de onvermoeibare musici ongepland en ad hoc nog even een Wild Op-je kunnen doen! Alle optredens zijn gratis.

Donderdag 28 juli            20.15 uur            Slottuintheater, Zeist
Zaterdag 30 juli                12.00 uur            Amerpoort, Baarn
Zondag 31 juli                  15.30 uur            Geertje’s Hoeve, Utrecht
Zondag 31 juli                  19.30 uur            Theater Lombok, Utrecht

Reacties

Cookieinstellingen