Centraal Museum toont recente aankopen in presentatie Gezonde stad, gezond mecenaat

Foto: Zoover

Het Centraal Museum heeft dankzij genereuze bijdragen van particuliere steungevers werken van Jan van Scorel, Hendrick Bloemaert, Joop Moesman en Jasper Hagenaar kunnen verwerven. De werken zijn vanaf deze week te zien in de presentatie Gezonde stad, gezond mecenaat, onderdeel van de tentoonstelling De gezonde stad over gezond stedelijk leven. De werken zijn tot en met 17 juli a.s. te zien.  

Amerikaanse kunsthistorica en Scorel-specialist professor dr. Molly Faries schonk het museum ‘Landschap met de roeping van Petrus’ van kunstschilder Jan van Scorel uit 1550. Professor dr. Faries heeft veel onderzoek gedaan naar en diverse boeken gepubliceerd over de Utrechtse kunstenaar. 
De John en Marine Fentener van Vlissingen Art Foundation maakt het de komende vijf jaren mogelijk dat het Centraal Museum werk aankoopt uit Utrecht of van Utrechtse makers. De aftrap wordt gedaan met een werk ‘Het offer van Job’ van Hendrick Bloemaert dat hij speciaal schilderde voor het Jobs-gasthuis in Utrecht. Daarnaast kon het Visschersplein uit 1946 van Nederlands enige officiële surrealist Joop Moesman worden verworven. In dit werk zou men de bewondering van Moesman voor Giorgio de Chirico kunnen terugzien. Deze Grieks Italiaanse kunstenaar was een belangrijke voorloper van het surrealisme. De werken zijn een bijzondere aanvulling op de werken die al van beide Utrechtse kunstenaars in de collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. 
Daarnaast zijn drie werken aangekocht van hedendaagse kunstenaar Jasper Hagenaar, van wie vorig jaar een solotentoonstelling in het museum te zien was. Hagenaar was onder meer winnaar van de Koninklijke Prijs voor de schilderkunst en werk van hem is opgenomen in Teylers Museum en Centraal Museum. De kunstenaar werkt in Utrecht. Zijn signatuur is te vinden in reeksen schilderijen die associaties zijn op verschillende onderwerpen. Hij hanteert daarbij een gedempt kleurenpalet. 
In de presentatie is ook de duurste aankoop van het museum ooit te zien: het Godenbanket van Joachim Wtewael. Deze aankoop was mogelijk dankzij steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 17de-eeuwse schilderkunst, haar Fonds van de Utrecht & Gooi Cirkel, haar Caius Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds), het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds en diverse particulieren. Ter gelegenheid van de laatste ledenvergadering in aanwezigheid van scheidend directeur Fusien Bijl de Vroe was de presentatie zaterdag al te zien.
Met de presentatie wil het museum laten zien dat kunst een belangrijk onderdeel van het leven in een gezonde stad is. Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Door de eeuwen heen hebben particulieren het mogelijk gemaakt dat musea werden opgericht, kunst werd gemaakt en getoond. Ook nu is deze bijdrage van particuliere kunstliefhebbers essentieel om onder meer de collecties uit te breiden.’

Cookieinstellingen