WijkJury Utrecht zoekt ongeoefende, bevlogen leden om het theater te bezoeken

Foto: Wijkjur Utrecht

Voor het nieuwe theaterseizoen vanaf september zoekt de WijkJury Utrecht weer nieuwe leden, 15 paar ongeoefende, doch bevlogen ogen, om het Utrechtse theaterveld af te gaan tasten. 

De WijkJury Utrecht maakt theaterbezoek toegankelijk voor alle lagen van de stad Utrecht. De juryleden komen uit verschillende Utrechtse wijken en hebben verschillende achtergronden en leeftijden. Eén ding hebben ze sowieso gemeen: ze zijn allemaal nieuwsgierig naar theater, maar wisten de weg naar de zalen nog niet te vinden. Tot nu. Als WijkJury gaan ze een jaar lang elke maand minstens een keer met elkaar naar het theater, naar voorstellingen van Utrechtse makers en op Utrechtse podia en festivals. Ze verdiepen zich in elkaars verhalen en herkennen zich in de scènes op het toneel. Voor aanvang of na afloop van de voorstellingen gaan ze in gesprek met de makers en elkaar, om hun perspectieven te delen en die van anderen te begrijpen. Aan het eind van het seizoen kiezen zij hun favoriet: de Keuze van de WijkJury Utrecht. 
Sinds september heeft stadsgezelschap Theater Utrecht de WijkJury Utrecht onder haar hoede, de afgelopen drie jaar was dat het Café Theater Festival. De doelstellingen van de WijkJury sluiten nauw aan bij de missie van Theater Utrecht om theater toegankelijker te maken voor heel Utrecht. 
De WijkJury Utrecht van seizoen ‘21-‘22 bestaat uit: Ambika, Rita, Esther, Florie, Gieta, Johanna, Lila, Martine, May, Pasram, Niermala, Sanne, Ursula, William, Warda, Zakaria. Ze wonen in verschillende wijken: Tolsteeg, Overvecht, Zuilen, Centrum, Zeeheldenbuurt, Leidsche Rijn, Lombok, De Meern en Oudwijk. In coronatijd hebben de activiteiten stilgelegen omdat de theaters dicht waren. Nu alles weer open is, gaat de WijkJury weer actief op bezoek. Ze bezochten al voorstellingen van o.a. De Dansers, Dries Verhoeven, Schweigman& en Theater Utrecht. Vanaf september gaat weer een nieuwe groep WijkJuryleden op pad. Heb je interesse om mee te doen of wil je meer weten? Kijk op de website van de Wijkjury Utrecht en meld je aan.

Over de WijkJury
De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Female Economy), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot zes jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Onder zijn bezielende leiding wordt ook dit jaar weer de WijkJury Utrecht gecoördineerd, gehost door Theater Utrecht. Behalve in Amsterdam en Utrecht zijn er inmiddels ook regionale WijkJury’s in Amersfoort, Breda, Den Haag, Enschede, Maastricht, Purmerend en Schiedam.  

Reacties

Cookieinstellingen