Choreograaf Dalton Jansen en maker en zangeres Anne-Fay winnen DOX Award 2021

Foto: Sjoerd Derine

Tijdens de jaarlijks terugkerende Club Specials in Theater de Paardenkathedraal overhandigde Hildegard Draaijer, artistiek leider van DOX, op zaterdagmiddag 18 december een cheque van €5000,- aan zowel choreograaf Dalton Jansen als maker en zangers Anne-Fay Kops. Dit jaar niet één, maar twee winnaars. Makers die werken aan DOX projecten komen in aanmerking voor de felbegeerde DOX award, een kroon op het werk van het afgelopen jaar.

Dalton Jansen en Anne-Fay volgen hiermee Juan Zyad op, winnaar van de DOX Award 2020. De jury over de winnaars: “Twee makers hebben ons in deze tijd geweldig versteld doen staan met hun tomeloze energie, weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Beide makers hebben, meer dan ooit, grootse ambitie getoond en op allerlei vormen denkbaar zich laten zien en laten gelden. Beiden opkomend voor een achterban. Dalton Jansen heeft stappen gezet in choreografie en werkte prachtig aan zijn theatertaal en toonde ontwikkeling in het theatraal denken. […] Hij laat zich met overtuiging gelden in de danswereld en levert hij een grote bijdrage aan het debat, waarbij diversiteit en inclusiviteit leidend zijn. Ondanks het niet kunnen maken van alle geplande reizen heeft Anne-Fay met groot succes haar voorstelling omgezet in prachtig muzikaal en theatraal materiaal. Ze is buiten haar comfort zone getreden en heeft zich niet alleen ontwikkeld als muzikant, maar ook als performer, schrijver en theatermaker.”
Dalton Jansen over het winnen van de DOX Award 2021: “Mijn nieuwe makersregeling ging twee jaar geleden van start, vlak voor de pandemie. Dat was een flinke puzzel, maar ik heb mijzelf daardoor wel opnieuw uitgevonden. In ben DOX dankbaar voor het vertrouwen, het geloof in mijn makersschap en in wie ik ben.“
“Ik ben heel dankbaar. Het is een superrare tijd geweest maar ik ben blij met de support van DOX. En van Paradiso Melkweg Producties, de afgelopen twee jaar. Ik heb de kracht gehad om wel alles te blijven aanpakken, omdat de ondersteuning zo groot was”, aldus winnares Anne-Fay.
Een kritische jury kiest uit de talentvolle poule van spelers, dansers, muzikanten, theatermakers, choreografen en docenten in de disciplines dans, toneel, mime, muziek en film een gelukkige winnaar die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Dit kan een individu zijn, maar ook een groep performers of makers. Met deze prijs worden talenten extra in de spotlight gezet en gestimuleerd om zich nog verder in te zetten en hun skills te blijven ontwikkelen. Aan de DOX award is een geldprijs van het DOX fonds verbonden, die wordt geïnvesteerd in hun verdere ontwikkeling.
De selectiecommissie 2021 bestaat uit: Nada Mounzer (bestuurslid van DOX en programmamaker Pop&Jazz& Festivals bij de NTR), Timothy de Gilde (huisregisseur DOX), Melvin Fraenk (coördinator DOX Club) en Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX). Hun keuze is gemaakt op basis van een reeks vastgestelde criteria en ter accordering voorgelegd aan het DOX-bestuur, in wiens handen het definitieve besluit (en het beheer over het DOX-fonds) ligt.
DOX is hét huis voor makers en jonge performers uit verschillende (sub)culturen. Ze werken samen in research- en leertrajecten (DOX Club) en in producties en educatieprojecten die een jong publiek bereiken. Cross-overs tussen theater en dans zijn bij DOX favoriet, urban arts als spoken word en hiphop zijn inspiratiebronnen.

Cookieinstellingen