6de herziene druk van ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’

Foto: Oud Utrecht

Vandaag, op vrijdag 10 december 2021, verschijnt de 6de herziene herdruk van het woordenboek ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’. Het boek is samengesteld door de in 2011 overleden Bernard Martens van Vliet.

Wat betreft de nieuwe samenstellers wordt de nieuwe uitgave van ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’ een eerbetoon aan de auteur Bernard Martens van Vliet. Ze hebben het dan ook inhoudelijk vrijwel onaangetast gelaten. Maar ze kondigen wel aan dat ze gaan werken aan een vervolg waarin ze de woorden die zijn verwijderd gaan beoordelen op terugkeer en belangrijk: ze roepen iedereen op hen via [email protected] hun (nieuwe en of oude) Utrechtse woorden of gezegdes aan hen op te sturen. 
Het woord dakhaos staat overigen niet in deze 6e druk. Een populair Utrechts woord waar Martens van Vliet in de vierde druk nog wel een lemma aan besteedde maar in de vijfde niet meer. Voor hem moet hebben vastgestaan dat dakhaos niet per se een Utrechts woord is. Het was vroeger een woord dat veel gesproken werd in het zuiden en oosten van het land. In Utrecht was de dakhaas echter vrijwel onbekend. Vast staat dat cabaretier Herman Berkien het lekker in de mond liggende dakhaos in de jaren zeventig introduceerde in sketsches en Tineke Schouten spreekt nu nog graag van Utrechse Dakhaozies.
Het boek wordt uitgegeven door historische vereniging Oud-Utrecht. Het is verkrijgbaar in de webwinkel van deze vereniging en in Utrechtse boekwinkels, en kost 14,90 euro (9,50 euro voor leden van Oud-Utrecht).

Reacties

Cookieinstellingen