Solotentoonstelling Jaya Pelupessy in centraal museum

Foto: Centraal Museum

Op zaterdag 4 december is de tentoonstelling Manufactured Manual van Jaya Pelupessy geopend in het Centraal Museum. In deze expositie toont Pelupessy bewerkte foto’s, installaties en voor het eerst ook een 16mm film. De kunstenaar reageert met zijn werk op de snelle stroom van beelden waarmee we via verschillende (digitale) media communiceren. Hij zoekt naar een zekere vertraging door beelden te manipuleren en fotografische technieken te deconstrueren.

De titel Manufactured Manual verwijst naar de archiefbeelden die in deze nieuwe serie werken terugkomen: handleidingen (manuals) over de techniek van fotografie. Pelupessy combineert een selectie archieffoto’s met hedendaagse beeldmanipulaties via de zeefdruk. Hij produceert in meerdere kleurlagen een afbeelding rechtstreeks op het zeefdrukraam. Zo wordt het zeefdrukraam niet een techniek om te reproduceren, maar het werk zelf. Het is typerend voor zijn werkwijze waarin het maakproces onderdeel is van het eindresultaat.
Jaya Pelupessy is de winnaar van het K.F. Hein Stipendium 2020. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan kunstenaars en ontwerpers uit de provincie Utrecht. Daarmee maakt het K.F. Hein Fonds het mogelijk nieuw werk te maken dat in het Utrecht Lokaal wordt getoond. Het fonds en het museum willen hiermee het kunstklimaat in de provincie bevorderen en kunstenaars en ontwerpers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren.
Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum): ‘Jaya Pelupessy is een groot talent en ik ben blij dat dat we zijn werken in Utrecht Lokaal kunnen tonen. Met zijn scherpe blik en experimentele aard laat hij ons het fotografisch beeld op een hele andere manier ervaren.’

Reacties

Cookieinstellingen