Van God los? De onstuimige jaren zestig in Museum Catharijneconvent

Foto: Museum Catharijneconvent

Welkom in de onstuimige jaren zestig. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Raakte Nederland van God los? Dompel je onder in een roerige tijd die ver weg lijkt, maar doorwerkt tot op de dag van vandaag. Van God los? De onstuimige jaren zestig (04-02 t/m 05-06 2022 in Museum Catharijneconvent) is de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig

Aan het begin van het decennium was de kerk in het dagelijks leven nog alom aanwezig. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Toch ontstonden er barsten. Vrouwen gingen massaal aan de pil, heiligen werden overboord gegooid en homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar.
In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens ging de leegloop van de kerken zo snel. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het enfant terrible van de katholieke kerk. Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Maar wie denkt dat religie in dit onstuimige decennium met een sneltreinvaart uit Nederland verdween, zit ernaast. Tijd om de balans op te maken.
De jaren zestig waren ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw. Zelfs provo gebruikte christelijke taal en ook de reformatorische zuil kwam in deze periode op. Nederland was veel religieuzer dan vaak wordt gedacht.
In Van God los? toont het museum aan de hand van fotografie, muziek, kunst en radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. Wat kwam daarvoor in de plaats? In Van God los? komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode aan bod (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans ) als de conservatieve tegenbewegingen.
Van God los? heeft net zoals de succesvolle tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt (2019) aandacht voor het alledaagse religieuze leven van de gewone mens. Waar Bij ons in de Biblebelt de orthodox christelijke zuil belichtte die vanaf de jaren zestig zichtbaar werd, blijft Van God los? in dit roerige decennium en toont het de tumultueuze ontwikkelingen waar bijna alle Nederlanders mee te maken kregen.
Bij de tentoonstelling is een verdiepende podcastserie gemaakt (in samenwerking met Studio Popcorn) en een uitgebreid randprogramma met wetenschappers, schrijvers en andere experts. In samenwerking met schrijfster Katja Kreukels en TivoliVredenburg organiseert Museum Catharijneconvent in april 2022 een talkshow over en voor  kinderen van uitgetreden priesters. Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/jaren-zestig/

Reacties