Komend weekend Open Monumentendag

Foto: Rob van der Lingen

Zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de Open Monumentendag weer plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. In Utrecht zijn honderden monumenten te bezichtigen.

Speciaal dit jaar wordt Open Monumentendag letterlijk ingeluid door heel het land. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied van Groningen tot aan Maastricht. Tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen welk nummer het openingslied moet worden. Op 9 september tijdens de officiële opening in Weert maakt Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het winnende lied bekend.
Dit jaar is het thema ‘inclusie’. Vele steden en dorpen hebben dit aangegrepen om andere monumenten en verhalen centraal te stellen. Hieronder worden de meest verrassende monumenten en activiteiten in de regio toegelicht.
Utrecht geeft op drie manieren invulling aan het thema inclusie. Allereerst, monumenten van zorg en naastenliefde, zoals gasthuizen, kerken en andere instellingen waar per definitie iedereen terecht kon of kan. Een tweede groep bestaat uit monumenten die speciaal toegankelijk zijn gemaakt voor iedereen, zodat zij een levendig onderdeel blijven van onze samenleving. Een derde groep waar we in Utrecht aandacht aan schenken is die van de ‘jonge monumenten’.
Bibliotheek Neude
Het in 2019 geopende Post Utrecht, gevestigd in het voormalige postkantoor op de Neude, heeft een nieuwe impuls gegeven aan de herwaardering van het monumentale pand in Amsterdamse Schoolstijl. Het monument heeft vele bijzondere details, ieder heel en half uur zijn er rondleidingen (45-60 min.) om meer te leren over de architectuur. Daarnaast is er een schrijverscafé workshop 10.30 en 12.00 uur (duur 1 uur).
Concert in de St. Willibrord kerk
Gedurende zaterdag 11 september zijn er concerten in de neogotische kerk uit 1895. Het sobere exterieur vormt een groot contrast met het zeer rijk gedecoreerde interieur.  De kleurrijke beschilderingen vormen een eenheid met de verschillende andere onderdelen van de kerk, waaronder de houtsnijwerken en glas-in-loodramen met scenes uit het leven van St. Willibrord. De kerk is rolstoeltoegankelijk.
Villa Theissings ontworpen door Gerrit Rietveld
Deze villa werd in 1959 ontworpen door Gerrit Rietveld voor onderzoeker dhr. Theissing. Theissing werkte voor een laboratorium dat in de jaren ’40 de zogeheten B2-blokken had ontwikkeld (holle betonblokken voor tussenmuren). Het ontwerp van Rietveld was feitelijk een skelet van beton dat aan drie zijden werd dichtgemaakt met deze B2-blokken. Tijdens een renovatie in 1980 verdwenen veel van Rietvelds elementen. De huidige bewoners hebben deze elementen weer teruggebracht in het huis; zowel binnen als buiten.

Cookieinstellingen