Muzikantencollectief GIST hervat concertserie in Museum Speelklok

Foto: Gist

Het Utrechts muzikantencollectief GIST presenteert op vrijdag 3 september de derde editie van haar achtdelige concertserie in Museum Speelklok, dit najaar gevolgd door edities op donderdag 7 oktober en vrijdag 5 november.

GIST is een Utrechts muzikantencollectief dat staat voor grensoverstijgende jazz die raakt en verrast. Naast jazz ademt de muziek van de musici evengoed impro, ambient, hedendaagse compositie, wereldmuziek en welke invloed zich ook maar aandient. GIST presenteert deze muziekprojecten op bijzondere locaties – in dit geval Museum Speelklok – en zoekt daarbij graag naar spannende presentatievormen, bijvoorbeeld gebruikmakend van de collectie van het museum. In GIST komen verschillende generaties samen: de jonge veelbelovende pianiste en geluidskunstenaar Gemma Luz Bosch en trompettist Ruben Drenth, naast meer gearriveerde musici als Dion Nijland (contrabas), Steven Kamperman (klarinet), Ad Colen (saxofoon) en Mark Alban Lotz (fluit). GIST laat zien dat het muzikaal borrelt in Utrecht.


Vrijdag 3 september Speel doos speel!
Drie duo’s improviseren met door GIST-lid Dion Nijland gecomponeerde muziek voor speeldoosjes en met elkaar. De hypercreatieve geesten Jan Schellink en Lucas Kloosterboer ontmoeten elkaar deze avond voor het eerst, omringd door een keur aan instrumenten. Zangeres Rianne Wilbers en multi-instrumentalist Jornt Duyx springen van funky bass grooves met klassieke zanglijnen naar synthesizer soundscapes met experimentele gekte. De eerste duo-ontmoeting van de twee jongste GIST-leden Gemma Luz Bosch (piano) en Ruben Drenth (trompet) wordt gekarakteriseerd door nieuwsgierigheid naar klank, ruimte en improvisatie. Drie duo’s, die in een bloedstollende finale op de huid worden gezeten door diverse live gedraaide speeldoosjes.

Donderdag 7 oktober Stenen in beweging
De musici nemen de luisteraar deze avond mee op een muzikale reis door het museum. Bassist Dion Nijland bracht dit jaar de veelgeprezen cd I PLAY ME uit. Hij is nu voor het eerst live te horen met dit grotendeels geïmproviseerde programma, klaar om zichzelf te verrassen met nieuwe bestemmingen in een rondgang door het museum. De jonge gitarist Jorrit Westerhof – virtuoos hoppend van jazz naar ambient tot metal – gaat in dialoog met Aircilla, de spectaculaire door Gemma Luz Bosch ontworpen grote keramische klankinstallatie in het middenschip van het museum. Gevolgd door nog een derde première: voor City Maps schreef klarinettist Steven Kamperman een serie stukken die samen een portret vormen van de moderne stad. Vergezeld door visual artist Henrietta Müller, Gentse supertrompettist Bart Maris, gitarist Jorrit Westerhof en bassist Dion Nijland neemt Kamperman het publiek – omringd door twee projectieschermen – mee op een avontuurlijke reis door een denkbeeldige stad, van pittoresk klein tot overweldigend groot. It’s not a concert, it’s a trip!

Vrijdag 5 november Tsjilp!
Sinds zijn vroege jeugd kwam jazzsaxofonist en componist Ad Colen elke vakantie in een huisje vlak over de grens met België. Een plek midden in een uitgestrekt bos, waar geen stromend water en elektriciteit is. Hier speelde hij samen met de vogels en vond hij de inspiratie voor een uniek muziekproject: Bird’s Eye View. Vanavond presenteert hij nieuwe composities rond nieuwe vogels. Met verder Mike Roelofs (toetsen), Yonga Sun (drums), Rogier Hornman (cello) en Dion Nijland (contrabas).
Saxofonist Koen Boeijinga gaat zelden een uitdaging uit de weg. Voor zijn eindexamen op de HKU in mei 2021 tuigde hij een heus gamelanorkest op. Vanavond gaat Koen in gesprek met de mechanische kolibrie uit de collectie van Museum Speelklok. Tsjilp!

Cookieinstellingen