Interactieve voorstelling over Nederlandse koloniale geschiedenis

Foto: Bowie Verschuuren

Sites of Memory heeft een manier gevonden om in deze turbulente tijd een internationale theatervoorstelling te maken. Naar aanleiding van historische onderzoek naar de koloniale geschiedenis van Utrecht door cultuurhistoricus Nancy Jouwe, ontwikkelde Sites of Memory de voorstelling Future for the Past voor Utrecht. Een voorstelling waarin de verbonden koloniale geschiedenis tussen Nederland en Zuid-Afrika wordt belicht door kunstenaars uit beide landen. Ze vertalen hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater.

Ruim een jaar na de dood van George Floyd en de opleving van de Black Lives Matters beweging in Nederland, is de urgentie van dit onderwerp niet afgenomen. Future for the Past is een interactieve theatrale stadswandeling door Utrecht. Het publiek wordt met 360º video en live optredens meegenomen in een reis door de tijd. Sites of Memory kijkt met deze voorstelling niet alleen naar het verleden, maar geeft het podium aan makers uit beide landen, met uiteenlopende achtergronden, verhalen en expertises, om hun visie op dit onderwerp te delen. Cultureel historicus en mede-oprichter van Sites of Memory Jennifer Tosch: ‘Met Future for the Past willen wij de hiaten in kennis en bewustwording over het beladen verleden vergroten. We proberen de Nederlandse geschiedenis niet te demoniseren of te herschrijven. Wij zeggen: het verhaal is niet compleet.’Theatermaker en mede-oprichter Katy Streek vult aan: ‘Juist binnen het debat rondom kolonisatie en racisme moeten gesprekken op verschillende manieren gevoerd worden. Future for the Past brengt het gesprek teweeg door het publiek een ervaring aan te bieden: een beleving vanuit verschillende disciplines en perspectieven.’ Tijdens de voorstelling wordt het publiek in kleine groepjes door de stad geleid. Op de route langs historische locaties in de stad worden 360º video’s afgewisseld met live optredens. De stad verandert in een theater waarbij de gebouwen het decor en toevallige voorbijgangers of bewoners de medespelers vormen.
In oktober 2020 heeft Sites of Memory een eerste proef gedaan met deze voorstellingsvorm in Amsterdam. Het was een groot succes: alle voorstellingen waren volledig uitverkocht en er was veel interesse om dieper in het onderwerp te duiken. Het onderzoek van Nancy Jouwe, welke eind juni wordt gepresenteerd in Kosmopolis, bracht de inhoudelijke basis om de verhalen van deze stad te vertellen. De voorstelling speelt van 2 t/m 10 oktober in Utrecht, maar is in aangepaste vorm van 1 t/m 11 juli al te zien in Amsterdam.

Reacties