Tentoonstelling Belle, Lokhay, Martha Christina in Slot Zuylen besteedt aandacht aan koloniaal verleden

Foto: Trudelies de Graaf

In de tentoonstelling Belle, Lokhay, Martha Christina besteedt Slot Zuylen voor het eerst aandacht aan het koloniale verleden dat bijdroeg aan het kasteel zoals we dat nu kennen. In de tentoonstelling, die vanaf 26 augustus is te zien, worden verschillende perspectieven op ons collectieve verleden ter discussie gesteld.

De tentoonstelling vertrekt vanuit de zoektocht van drie vrouwen naar vrijheid, op drie continenten, met levensgrote verschillen in positie, welvaart en status. Belle van Zuylen, One-Tété Lokhay en Martha Christina Tiahahu. Wat vertellen zij ons over verzet, veerkracht en vrijheid? Belle van Zuylen leefde van een fortuin dat mede in stand werd gehouden door de slavernij en onderdrukking waartegen Lokhay en Martha Christina in verzet kwamen. Hoe botst en rijmt dit met Belle’s ideeën over vrijheid en gelijkheid?
Wie Slot Zuylen betreedt, waant zich in een adellijke wereld van weleer, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met objecten die herinneren aan een pijnlijk koloniaal verleden. Ook het uiterlijk van het kasteel zelf raakt aan die geschiedenis. Het werd door de vader van Belle grandioos verbouwd, met het koloniale fortuin van zijn echtgenote, de Amsterdamse Helena Jacoba de Vicq. Stukken uit het familiearchief herinneren aan koloniale investeringen in de VOC, WIC en Surinaamse plantages. Nooit eerder besteedde Slot Zuylen op deze manier aandacht aan het koloniale verleden dat bijdroeg aan het kasteel zoals we dat nu kennen, noch aan de vraag hoe dat beladen verleden invloed heeft op de maatschappij waarin we nu leven.
Op donderdag 26 augustus 2021 opent op Slot Zuylen de tentoonstelling; een verbeelding van vrijheid en revolutionaire ideeën. Geen tentoonstelling die van A tot Z is ontworpen op de tekentafel, maar een tentoonstelling die leeft. Naast een vaste kern die doorlopend in het slot te bezichtigen is, draagt het publiek in verschillende workshops onder leiding van kunstenaars bij aan de tentoonstelling.
In de tentoonstelling worden verschillende perspectieven op ons collectieve verleden ter discussie gesteld en staat de vraag centraal hoe ideeën over ras, sekse, klasse en kleur bepalend zijn voor vrijheid en gelijkheid, in de tijd van Belle én nu.
Onder leiding van Neske Beks, Dineke Stam en Willem te Slaa dragen bezoekers, vrijwilligers, studenten, scholieren en kunstenaars bij aan de tentoonstelling, zowel voorafgaand aan als na de opening. Daarnaast ontwikkelt Slot Zuylen met verschillende partners een prikkelende randprogrammering.

Cookieinstellingen