Kunstwerk bij Centraal Museum beschadigd door overijverige gemeentewerker

Foto: gemeente Utrecht

Op donderdag 22 april is door een menselijke fout het kunstwerk Vanishing Staircase, gelegen aan de singel aan de achterzijde van het Centraal Museum, beschadigd. Een medewerker van de gemeente brandde met een brander alle planten in de voegen van de ecologische trap weg. De trap zelf is onbeschadigd.

De direct betrokken vrijwilligers bij de totstandkoming van het kunstwerk en de kunstenares Birthe Leemeijer zijn direct door de gemeente op de hoogte gebracht. De gemeente belooft in een brief aan de gemeenteraad om samen met alle betrokken partijen zo snel mogelijk een plan op te stellen voor de nieuwe, groene inrichting van de trap. Ook zal gekeken worden naar een ‘toevoeging’ bij het kunstwerk om duidelijk te maken dat het hier gaat om een kunstwerk met een groen element. De gemeente zal de nieuwe inrichting volledig betalen.
Het kunstwerk begon met een initiatief van bewoners die meer biodiversiteit in en langs de singel wilden. Met het idee voor een ecologisch kunstwerk legden deze bewoners contact met het Centraal Museum en de gemeente Utrecht. Ecologen zochten daarbij passende planten uit. Verschillende vrijwilligers beheren en onderhouden de eerste jaren de planten op de trap en begeleiden hierbij het vergroeningsproces.

Reacties