Centraal Museum verwerft schets raam Domkerk door Jan Toorop

Foto: Centraal Museum

Nog net voor het eind van het jaar heeft het Centraal Museum Utrecht een bijzondere aankoop kunnen doen: een ontwerp van een glas-in-loodraam van Jan Toorop voor de Domkerk uit mei 1927. Toorop (de vader van Charley) was één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars aan het begin van de vorige eeuw.

In 1908 werd Jan Toorop katholiek en dat zou voor zijn raamontwerp voor de Dom grote gevolgen hebben. In 1924 protesteerde leden van de protestantse gemeente, waartoe de Domkerk behoorde, luid tegen een raamontwerp van Toorop, dat een jaar eerder aan de Dom was geschonken. Hoewel het kerkbestuur deze Aanbidding der Koningen toch wilde plaatsen, zou het na het overlijden van Toorop in 1928 in een la verdwijnen.
Dat ontwerp zit in de collectie van het Catharijneconvent. Naar nu blijkt maakte Jan Toorop in mei 1927 nóg een schetsontwerp van de Aanbidding der Koningen voor een elf meter hoog raam in de Dom. De kunstenaar was toen al ziek en net als zijn eerdere ontwerp zou ook deze ‘krabbel’, zoals hij het zelf omschreef, nooit worden uitgevoerd. Het kleurrijke ontwerp van de kunstenaar is nu opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.
Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum: ‘Als Centraal Museum zetten we ons in voor het behouden van erfgoed uit Utrecht, beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. We zijn dan ook zeer blij met deze prachtige aanwinst!’

Reacties