Tentoonstelling drie Utrechtse schilders in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Het Centraal Museum presenteert vanaf zaterdag 5 december het werk van drie schilders in het Utrecht Lokaal. Joost de Jonge, Julius Stibbe en Anouk van Zwieten studeerden alle drie aan de HKU in Utrecht. Ze houden zich in hun werkwijze alle drie bezig met de vraag: wanneer is een kunstwerk af? Momenteel is al een voorproefje van hun werk te zien bij UtrechtDownUnder, een tentoonstelling waarin actuele kunst tijdelijk in de voormalige Centrale Bibliotheek wordt getoond. Voorlopig Voltooid is te zien vanaf 5 december t/m 14 februari 2021.
 
Joost de Jonge (1975) heeft een fascinatie voor kijken en de relatie tussen tekst en beeld. Geïnspireerd door kunstenaars als Cézanne, De Kooning en Appel schildert De Jonge kleurrijke, abstracte werken die een sterke gemoedstoestand kunnen oproepen. Het werk van Anouk van Zwieten (1991) is een materiële reflectie van haar persoonlijke, alledaagse ervaringen. In haar werk zoekt ze de spanning op tussen spontaniteit en compositie en grijpt hierbij terug op schilders die haar voorgingen, zoals René Daniëls en Amy Sillman. Ook Julius Stibbe (1995) haalt inspiratie uit het alledaagse, van vreugde tot verdriet. Zijn stijl is intens en kleurrijk, maar altijd met een persoonlijke invulling. De referenties van Stibbe zijn breed: van Jean Brusselmans tot Philip Guston.
De overeenkomstigheid tussen de schilders sluit aan bij het essay Provisional Painting van kunstcriticus Raphael Rubinstein uit 2009, waarbij de vraag “Wanneer is een kunstwerk af?” centraal staat. De woorden van Rubinstein laten de raakvlakken zien tussen de drie schilders in het Utrecht Lokaal. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten de drie kunstenaars nieuw werk die zij presenteren in combinatie met bestaande werken.
Voorlopig Voltooid: Joost de Jonge, Julius Stibbe en Anouk van Zwieten is te zien van 5 december 2020 tot en met 14 februari 2021 in Expo 10, het Utrecht Lokaal, en is samengesteld door Eva Burgering, conservator in opleiding.
Minimaal vier keer per jaar laat het Centraal Museum recent werk zien van Utrechtse kunstenaars in de speciale ruimte waarvan de architectuur is gemaakt door Krijn de Koning. Utrecht Lokaal is de opvolger van de programmalijn die eerder ‘nieuw Utrecht’ of ‘Utrecht kamers’ is genoemd. Het gaat hierbij om recent, of soms speciaal voor de expositie gemaakt werk van kunstenaars uit verschillende generaties. Wat hen bindt is dat ze allemaal in zekere zin Utrechts zijn.

Cookieinstellingen