Expositie Roland Sohier in Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Vanaf 26 september presenteert het Centraal Museum tien wandgrote tekeningen in de expositie Sohier Sodaar 70 jaar. De kunstenaar Roland Sohier is dit jaar zeventig geworden en ter gelegenheid van deze mijlpaal laat het Centraal Museum in het Utrecht Lokaal recent werk zien.

De afgelopen jaren heeft Sohier gewerkt aan een samenhangende reeks wandgrote tekeningen in houtskool en pastelkrijt. Tien tekeningen zijn nu te zien, onder de titel Sohier Sodaar 70 jaar. Ze vormen een samenhangend geheel waarin Sohier een absurdistische ‘reis naar het einde van de nacht’ uittekent. Zijn veelal naakte mensfiguren moeten allerlei beproevingen doorstaan; ze krijgen rake klappen maar delen die zelf ook uit of hangen hulpeloos ondersteboven. Als een figuurtje, moedeloos geworden, dreigt neer te zijgen, duwt de kunstenaar hem met zijn voet het tekenveld op. Het bijzondere schouwspel is niet altijd lichtvoetig.
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over deze tentoonstelling. Conservator Marja Bosma schreef een tekst die leest als een reisgids. Gelijktijdig is in Galerie Sanaa een presentatie van Sohiers werk.

Reacties