Slot Zuylen krijgt een nieuwe directeur

Foto: Trudelies de Graaf

Willem te Slaa wordt de nieuwe directeur van Slot Zuylen. Hij gaat per 13 juli van start. Verder is Stichting Slot Zuylen op woensdag 20 mei 2020 ondergebracht in twee stichtingen. Dit alles heeft ten doel om Slot Zuylen toekomstbestendig te blijven doorontwikkelen en vooruit te kijken om erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken en behouden.

Willem te Slaa heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en was tot voor kort werkzaam bij Museum Van Loon in Amsterdam. Daarnaast is hij bestuurslid van diverse stichtingen en genootschappen op het gebied van cultureel erfgoed, waaronder voorzitter van de sectie historische huizen en kastelen van de museumvereniging.
‘Slot Zuylen is een unieke plek waar aan de hand van een persoonlijke geschiedenis van één familie de grote geschiedenis invoelbaar wordt. Er zijn ontelbaar veel interessante facetten van die geschiedenis om aan te grijpen voor nieuwe projecten. Ik kijk er enorm naar uit om daar samen met een fantastisch team mee aan de slag te gaan en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van het huis, de tuin en de collectie!’, aldus Willem te Slaa.
Voorafgaand aan de aanstelling van de nieuwe directeur/bestuurder heeft er een ingrijpende wijziging plaatsgevonden in de organisatie van Slot Zuylen. Stichting Slot Zuylen, opgericht op 23 september 1952, is woensdag 20 mei 2020 ondergebracht in twee stichtingen. Dit betekent dat er een beheer Stichting is die zorg draagt voor het volledige eigendom van Slot Zuylen inclusief de tuinen en bijbehorende buitenterrein en collectie. Daarnaast is er een Exploitatie Stichting, waarin alle activiteiten zijn opgenomen die het Slot (voor publiek) organiseert. Beide stichtingen staan onder leiding van een nieuwe directeur/bestuurder en een Raad van Toezicht. Lucile van Tuyll, voorzitter van het Stichtingsbestuur, maakt geen deel uit van de RvT maar zal als ‘beschermvrouwe’ bij Slot Zuylen betrokken blijven. In deze rol zal zij, om te beginnen, nog enige tijd de RvT adviseren. Vanuit de familie zal Daan de Roo van Alderwerelt toetreden tot de RvT.
‘Met vertrouwen zie ik de toekomst van Slot Zuylen tegemoet. De uitdaging Slot Zuylen verder toekomstbestendig te maken is in goede handen bij de Raad van Toezicht en de nieuwe directeur/ bestuurder, samen met alle betrokkenen die zich inzetten voor Slot Zuylen.’, aldus Lucile van Tuyll.

Lees ook:

De nieuwe directeur van Slot Zuylen

Een nieuwe biografie van Belle van Zuylen

Slot Zuylen eigenaar vroegste portret Belle van Zuylen

Reacties