De Utregse stadsvis zichtbaar bij de Weerdsingel

Foto: gemeente Utrecht

Hebt u de Utregse stadsvis al gespot? De zeven cortenstalen vissen vindt u aan de rand van Pijlsweerd, bij de Weerdsingel. Een ode aan de onderwaternatuur en duizenden windes die elk voorjaar van de Vecht naar de Kromme Rijn trekken.

Maar weinig Utrechters beseffen dat er een heuse rivier dwars door onze stad stroomt. Onze gracht is de verbinding tussen de Vecht en de Kromme Rijn. Een rivier die barst van het leven. En van een bijzondere vis: de winde. Deze prachtige riviervis trekt elk voorjaar door de grachten van Utrecht op zoek naar een plekje om zich voort te planten. Wat als we de waarde van Utrecht voor de natuur, en dan in dit geval de gracht, beter in beeld kunnen brengen? Daar heeft ecoloog Mark van Heukelum een plan voor en met dan plan won hij Pitch Night #11 in Het Hof van Cartesius.
Er is een plek in Utrecht waar de waterspiegel af en toe zakt en een stukje onderwaterwereld zichtbaar wordt: de Weerdsluis. Vanaf de trappen zie je het water langzaam zakken en wordt de met alg begroeide kademuur zichtbaar. Tegen deze muur heeft Mark van Heukelum een aantal stalen silhouetten van de winde laten plaatsen, die enkel zichtbaar zijn bij laag water. “Door het plaatsen van de vissen, die af en toe boven water komen, wil ik het besef doen vergroten dat onze mooie Utrechtse gracht een echte levensader is die midden door de stad stroomt.”

Reacties