Allemaal wonderen in Museum Catharijneconvent

Foto: Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent presenteert van 28 februari tot en met 23 augustus 2020 de tentoonstelling¬†Allemaal wonderen waarin wonderen centraal staan. Wonderen zijn van alle tijden, van alle culturen en van alle religies en spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt om hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramovińá, voor deze tentoonstelling heeft het museum mooie en verrassende werken uit nationale en internationale collecties samengebracht.

Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En hoe verklaar je wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt?
De kunstwerken gaan niet alleen de dialoog aan met elkaar, maar ook met sensationele wonderverhalen uit verschillende culturen, indrukwekkende cultuurhistorische voorwerpen en onverklaarbare ooggetuigenverslagen. Ook wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen. Resultaten van een landelijk onderzoek laten zien hoe we tegenwoordig naar wonderen kijken. De nieuwe context die hierdoor ontstaat, nodigt uit om stil te staan bij het verschijnsel wonderen.
Het thema is veelomvattend, met diverse invalshoeken en voor- en tegenstanders. Daarom heeft het museum ervoor gekozen het menselijke leven als uitgangspunt te nemen. De bezoeker reist langs de kantelpunten in het leven van een mens en de wonderen die daarin een rol spelen en ervaart wat dit ongrijpbare fenomeen inhoudt.
Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid en gevarieerd randprogramma, van lezingen en thema-rondleidingen tot meditatie op zaal. Het onderwerp van de tentoonstelling leent zich voor bijzondere samenwerkingen. KRO-NCRV is dan ook mediapartner van de tentoonstelling Allemaal wonderen.

Reacties