Tony Cokes: To Live as Equals in BAK

Foto: Murillo Fernandez-Valdes

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht presenteert Tony Cokes: To Live as Equals, een tentoonstelling en publiek programma met en over het werk van kunstenaar Tony Cokes, samengesteld door curator en BAK 2018/2019 Fellow Thiago de Paula Souza.

Tony Cokes: To Live as Equals toont een selectie videowerken van de afgelopen 30 jaar, die de ontwikkeling van Cokes’ unieke kritische perspectief in de vorm van visuele en tekstuele codes in beeld brengt. De kunstenaar zoekt hierbij steeds de grens op tussen de esthetiek van videoclips en beeldende kunst. De tentoonstelling en het programma plaatsen Cokes’ veranderende relatie tot archiefmateriaal tegen de achtergrond van verschillende belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, voornamelijk uit de 20e- en 21e-eeuwse anti-oorlogsbeweging, de burger- en vrouwenrechtenbewegingen en de zwarte vrijheidsbewegingen. Vanuit die historische momenten trekken de werken een lijn naar het heden, waarin systemisch geweld en steeds complexere vormen van maatschappelijke controle aan de orde van de dag zijn. Op welke manieren kunnen we deze cyclus van ongelijkheid en onderdrukking zien en hierop reageren? En hoe kan deze cyclus worden doorbroken om plaats te maken voor gelijkwaardigheid – to live as equals?
Tony Cokes: To Live as Equals omvat ook een public studies-sessie met Tony Cokes: Practice as Theory, een driedaagse (19–21 maart 2020) workshop over geweld, beeldtaal, representatie en de manier waarop Cokes theorie in een aantal van zijn belangrijkste werken heeft toegepast. Verwant aan deze workshop vinden in april en mei 2020 meerdere publieke programma’s plaats onder de noemer Propositions #11: Practice is Theory, waarin wordt onderzocht hoe diverse disciplines theorie vanuit de praktijk kunnen creëren.

Reacties