Presentatie vlag Heidi de Gier ter ere van 20-jarig bestaan kunstcommissie K.F. Hein Fonds

Foto: foto Anna van Kooij

In januari en februari is aan de vlaggenmast aan de gevel van het K.F. Hein Fonds, Maliesingel 28, een vlag te zien die ontworpen is door de Utrechtse fotograaf Heidi de Gier. De vlag werd maandag gepresenteerd en sluit aan bij haar fotoserie over stiltegebieden, die vorig jaar op het stationsplein te zien was. Aanleiding voor de opdracht is het 20-jarig bestaan van de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds.

In 2020 viert de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds het 20-jarig bestaan met zes bijzondere kunstopdrachten. Zes kunstenaars en vormgevers uit de provincie Utrecht worden uitgenodigd een vlag te ontwerpen voor aan de vlaggenmast aan de voorgevel van het pand van het K.F. Hein Fonds, aan de Maliesingel 28 te Utrecht. Te beginnen in januari zal elke vlag gedurende twee maanden te zien zijn. In januari, maart, mei, juli, september en november zullen de nieuwe vlaggen geïnstalleerd worden.
De kunstenaars en vormgevers worden niet door de kunstcommissie zelf geselecteerd, maar worden voorgedragen door kunstenaars en vormgevers waar de kunstcommissie in de afgelopen 20 jaar mee heeft samengewerkt. Heidi de Gier werd voorgedragen door Lotte van Laatum, die meubelen ontwierp voor het K.F. Hein Fonds, later kunstcommissielid werd en vorig jaar na het aflopen van haar termijn afscheid nam van de commissie.
Heidi ontwierp de vlag vanuit het thema waar ze al mee bezig was: stilte. Van de stiltegebieden die ze in de provincie fotografeerde selecteerde ze enkele foto’s die ze over elkaar heen plaatst op het vlaggendoek. Een bosrand en drijvende bloesem. Het is een ingetogen beeld in rustige kleuren. Opvallend voor een vlag, die doorgaans immers een naam of boodschap schreeuwt. Dit is een stille vlag. De bloesem lijkt een beetje op confetti, het feestelijke zit er zeker in. En daarnaast rust. Wapperende stilte, middenin de stad.

Reacties